Wednesday, 1 December 2021

6 GHIBAH YANG DIPERBOLEHKAN MENURUT IMAM NAWAWI

6 GHIBAH YANG DIPERBOLEHKAN  MENURUT IMAM NAWAWI

Sudahkah anda tahu ada enam (6) jenis ghibah yang diperbolehkan menurut IMAM NAWAWI? Silakan terus membaca. 


MAKSUD GHIBAH
 1. Ghibah perkataan bahasa arab. Bahasa Melayunya mengumpat, mengata, mencela, memaki-hamun dan bergossip. Mengumpat berpunca daripada tabiat makhluk yang jahil dan lemah di dalam berfikir antara dosa dan pahala juga malas membaca sikapnya hanyalah menjadi toksid komplen sahaja. Pangkat apa sekalipun, amatlah menjengkelkan hati saya. 
 2. Bila sudah menjadi tabiat dan hobi, mulut dan jari tidak kisahkan dosa mengumpat. Malahan diagung-agungkan dan menjadi kebanggaan.
 3. Akhir zaman ramai  mentaliti jamban, tidak tahu antara hak dan batil. Membela diri dituduh sebagai mengumpat. Pendakyah ajaran sesat yang buat fitnah, jenayah cyberbully body shaming akidah, niqab, minda, jiwa, ruh, semangat, keluarga keturunan, diugut bunuh, sihir, santau, jurus hingga muntah darah, ugut PDRM, JAIS, MAIS dan Jabatan Agama Islam diagung-agungkan didiamkan tidak pun dinasihatkan juga. Maksud mengumpat dan membela diri pun tidak faham akan fungsinya. Contoh penjenayah DI SINI, DI SINI dan DI SINICukuplah intro saya. Nah, jemput baca.PEMBAHAGIAN JAHIL [Sumber : Portal Pejabat Mufti]


Ghibah, mengumpat, fitnah, fitnah oleh pendakyah ajaran sesat,
SUMBER PEJABAT MUFTI.


Pertama: Jahil Basit (الجَهْلُ البسيط)

Menurut para penulis kitab Al-Mu’jam Al-Wasith,

Jahil basit adalah suatu ibarat yang diletakkan kepada sesiapa yang kita selamat dari kejahilannya (iaitu kejahilannya tidak membawa kemudaratan kepada orang lain).

Manakala Imam Ibn al-Qayyim menyatakan bahawa maksud jahil basit ini adalah : 

(Seseorang itu) tidak mempunyai makrifah (pengetahuan) namun dia tidaklah menimbulkan keraguan kepada hal sebaliknya’’. Rujuk Badai’ Al-Fawaid, Ibn Al-Qayyim (4/209).

Ia bermakna, seseorang yang jahil dalam kategori ini tidak mempunyai pengetahuan sebenar terhadap sesuatu isu. Namun dalam masa yang sama dia tidak menimbulkan dakwaan bahawa dia berada di pihak yang benar dan pihak yang berlawanan dengannya itu salah. Iaitu dia tidak menimbulkan keraguan kepada orang lain dalam hal tersebut.Kedua: Jahil Murakkab (الجَهْلُ المرَكَّب)

Definisi jahil murakkab adalah : 

Suatu ibarat yang diletakkan kepada seseorang yang kita tidak selamat dari kejahilannya (iaitu kejahilannya memberi mudarat kepada orang lain)’’. Rujuk Al-Mu’jam Al-Wasith.

Di sisi Ibn Al-Qayyim pula,

Jahil murakkab pula adalah kejahilan tokoh-tokoh pegangan yang bathil. Rujuk Badai’ Al-Fawaid, Ibn Al-Qayyim (4/209).


Sebagai kesimpulan, kami menyatakan bahawa jahil basit tidaklah dianggap sebagai suatu yang tercela selama mana seseorang itu tidak menyebabkan kemudaratan terhadap orang lain dari kejahilannya itu.

Manakala jahil murakkab adalah suatu sifat yang tercela. Ini kerana, bukan sekadar dirinya jahil bahkan dia mempertahankan kebatilan tersebut dengan menganggap ia sebagai suatu kebenaran. Justeru, kemudaratan darinya lebih banyak dan berganda terhadap orang lain.

Akhir kalam, kami berdoa semoga Allah S.W.T sentiasa memuliakan kita semua dengan ilmu dan menjauhkan diri kita dari bersikap sombong terhadap kebenaran. Aamiin.
 

Alhamdulillah. Jelas sudah. Semoga Pejabat Mufti dan JAKIM sentiasa tegas, cekap dan teliti dalam mengeluarkan dalil dan fatwa Dakwah untuk Allah SWT.


SIKAP MUKMIN MUSLIM


Jadi selepas membaca artikel ini usah semakin sempit pula pemikiran itu judge orang sana sini. Kata 

Kau ni asyik mengumpat". Faham? 😌😊

Sebab Mukmin Muslim beradab dan rajin membaca, selepas tabayyun (semak @ selidik) kebenarannya barulah dia kongsi.


Ghibah, mengumpat, fitnah, fitnah akhir zaman,
Sebab itu surah العلق dimulai dengan perkataan اقراء bermaksud, bacalah. Supaya tidak menjadi orang yang muflis di akhirat akibat malas tabayyun (تبين) selidik dahulu sebelum share. Jom amalkan tabayyun. Selidik dahulu baru percaya. Selidik dahulu baru share. Usah biarkan diri menjadi netizen macai cybertrooper yang muflis di akhirat akibat biadap menghukum, menuduh, menyelar, memaki-hamun, mencarut hal orang lain sedangkan kita tidak tahu kisah sebenarnya. 

Seolahnya kita ini ahli syurga. Sedangkan pahala kita semuanya sudah diberikan kepada orang yang kita ghibahkan, like, komen dan share perkongsian ghibah dan fitnah. Menghukum dan meletakkan hukum perbuatan sia-sia. Pengalaman masing-masing tidak sama. Bukan untuk dibangga-bangga. Bukan untuk dibanding-beza. (Sumber gambar Google).


SOAL-JAWAB

Assalamu'alaikum Ustaz.

Mohon maaf. Saya ada dua kemusykilan.

1) Betul ke jika membela diri akibat difitnah tu adalah mengumpat? Ada kah hadithnya?

2) Adakah hadith berkaitan boleh membela diri jika difitnah oleh mereka yang sebar amalan menyimpang aqidah kepada awam? PDRM bagitau mereka tu scammer penunggang agama.


JAWABAN 𝕶𝖆𝖓 𝕯𝖊𝖆𝖗:

Mengumpat ni maksudnya menceritakan sifat/perkara yg x betul dan betul yg ada pada si polan yg diumpat kpd pihak lain.


SOALAN :

Membuat penyataan membela diri bila difitnah kena sebut nama tukang fitnah tu pun dikira mengumpat ya?

Jadi jika diaibkan dan difitnah tidak boleh membela diri ya? Diamkan biarkan sahajalah ya? 😄


JAWABAN 𝕶𝖆𝖓 𝕯𝖊𝖆𝖗:

Ini bukan bab hadis..boleh tanyakan di bilik fiqh. Cuba baca disini..barangkali sy x faham maksud disebalik soalan puan


MEMBICARAKAN AIB ORANG LAIN DENGAN TUJUAN MEMBERI PELAJARAN


📝 PERTANYAAN:


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ 


Ustadz apakah termasuk ghibah saat menceritakan keburukan orang lain pada pasangan kita atau orang terdekat kita agar menjadi pembelajaran dan apakah termasuk menyebar aib orang lain saat kita memberitahukan seseorang agar berhati-hati dengan orang tersebut karena orang tersebut kita tahu berkelakuan buruk (homo, pedopil dan semisalnya)?

Jazaakallahu khairan.


📚 JAWABAN:


وعليكم السلام ورحمت الله وبركاته


📌 Masalah ini sudah sering dijelaskan, bahwasanya ghibah ada yang diperbolehkan.


Meski hukum asal ghibah adalah haram. Namun ada kondisi-kondisi tertentu dimana ghibah itu diperbolehkan bahkan dianjurkan hingga bisa diwajibkan.


Tentunya apabila dalam kondisi tersebut memang ada maslahat yang syar'i dan rajih (kuat), maka boleh dilakukan. 


📌 Di antara ghibah yang diperbolehkan ada 6 hal (menurut Imam An Nawawi) yakni:


6 PERKARA YANG DIPERBOLEHKAN GHIBAH

1)  Mengadukan kezhaliman.

Mengadukan kepada penguasa/pihak-pihak yang berwenang terkait kezhaliman seseorang, maka ini dibolehkan. 


2) Meminta pertolongan dari perbuatan mungkar, supaya pelakunya bisa dinasihati atau diamankan. 

Misalkan tetangga peminum khamr sedangkan kita tidak mampu mengingkarinya, lalu kita laporkan ke RT atau yang berwenang setempat, maka diperbolehkan dalam rangka menghilangkan kemungkaran.


3) Meminta Fatwa dari mufti/ulama.

Misalnya: seseorang meminta fatwa kepada ulama/ustadz tentang orang/teman dekatnya (yang berbuat keburukan atau berbuat dzolim kepada orang lain), maka ini diperbolehkan. 


4) Dalam rangka Tahdzir (memperingatkan orang dari kejahatan).

Misalnya: ada orang yang mengajarkan bid'ah atau kesyirikan, kita boleh -bahkan harus- mentahdzirnya agar orang lain berhati-hati terhadap tindakan kejahatan/keburukan yang dilakukan pelaku. Apalagi jika kejahatannya memang benar-benar membahayakan (seperti homoseksual/pedofilia yang disebutkan dalam pertanyaan), maka lebih wajib diperingatkan dan dijelaskan tentang bahaya kejahatan tersebut, termasuk menyebut fulan sebagai pelakunya -selama terbukti dan ada buktinya-. Ini termasuk ghibah yang diharuskan.


5) Terhadap Mujahir (pelaku kefasikan).

Orang yang secara terang-terangan tanpa malu menunjukkan perbuatan fasiq/dosa (semisal minum khamr, zina di depan umum dan lain-lain). Seperti halnya pula para artis yang menunjukkan kemaksiatan, maka boleh dighibahi,_ karena mereka mujahir fisq (menampakkan kefasikan).  Namun hal ini tentunya tidak perlu berlebihan, sampai menghabiskan waktu. Hukum Ghibah yang seperti ini juga diperbolehkan


 6) Mengidentifikasi seseorang, yakni dengan sebutan kurang baik (meskipun terkesan buruk) yang bermaksud agar memudahkan identifikasi (mudah dikenali) oleh orang lain.

Misalnya dengan menyebutkan bahwa si fulan pendek, berhidung pesek dan lain-lain.


📌 Ke 6 point di atas harus dipahami dengan benar.  

Oleh karena itu, jika kita membicarakan keburukan seseorang kepada pasangan/teman dekat, hukumnya boleh, dengan syarat:

📎 Bertujuan sebagai pembelajaran, dimana ghibah hendaknya dilakukan tanpa menyebut nama pelaku kejahatan (kecuali ada maslahatnya).

📎 Ada maslahat yang kuat sehingga orang lain bisa terhindar dari kejahatan serupa.


📌 Untuk kejahatan homoseksual dan pedofilia harus dilaporkan kepada pihak yang berwenang dengan menunjukkan bukti yang kuat. Ghibah terhadap pelaku homoseksual dan pedofilia ini wajib hukumnya. 

واللّٰـه أعـلم بـالصـواب

✒️ Dijawab oleh : 

Ustadz Abu Salma Muhammad حفظه الله تعالى

Telegram alwasathiyah. Silakan disebarluaskan untuk menambah manfaat, dengan tetap menyertakan sumber. 


KISAH LIMA PERKARA ANEH [Sumber asal]

Abu Laits as-Samarqandi adalah seorang ahli fiqh yang masyhur. Suatu ketika dia pernah berkata, 

Ayahku menceritakan bahawa antara Nabi-nabi yang bukan Rasul ada menerima wahyu dalam bentuk mimpi dan ada yang hanya mendengar suara.
Maka salah seorang Nabi yang menerima wahyu melalui mimpi itu, pada suatu malam bermimpi diperintahkan yang berbunyi,

Esok engkau dikehendaki keluar dari rumah pada waktu pagi menghala ke barat. Engkau dikehendaki berbuat, pertama; apa yang engkau lihat (hadapi) maka makanlah, kedua; engkau sembunyikan, ketiga; engkau terimalah, keempat; jangan engkau putuskan harapan, yang kelima; larilah engkau daripadanya."

Pada keesokan harinya, Nabi itu pun keluar dari rumahnya menuju ke barat dan kebetulan yang pertama dihadapinya ialah sebuah bukit besar berwarna hitam. Nabi itu kebingungan sambil berkata, 

Aku diperintahkan memakan pertama aku hadapi, tapi sungguh aneh sesuatu yang mustahil yang tidak dapat dilaksanakan."

Maka Nabi itu terus berjalan menuju ke bukit itu dengan hasrat untuk memakannya. Ketika dia menghampirinya, tiba-tiba bukit itu mengecilkan diri sehingga menjadi sebesar buku roti. Maka Nabi itu pun mengambilnya lalu disuapkan ke mulutnya. Bila ditelan terasa sungguh manis bagaikan madu. Dia pun mengucapkan syukur 'Alhamdulillah'.

Kemudian Nabi itu meneruskan perjalanannya lalu bertemu pula dengan sebuah mangkuk emas. Dia teringat akan arahan mimpinya supaya disembunyikan, lantas Nabi itu pun menggali sebuah lubang lalu ditanamkan mangkuk emas itu, kemudian ditinggalkannya. Tiba-tiba mangkuk emas itu terkeluar semula. Nabi itu pun menanamkannya semula sehingga tiga kali berturut-turut.

Maka berkatalah Nabi itu, 

Aku telah melaksanakan perintahmu." Lalu dia pun meneruskan perjalanannya tanpa disedari oleh Nabi itu yang mangkuk emas itu terkeluar semula dari tempat ia ditanam.

Ketika dia sedang berjalan, tiba-tiba dia ternampak seekor burung helang sedang mengejar seekor burung kecil. Kemudian terdengarlah burung kecil itu berkata, 

Wahai Nabi Allah, tolonglah aku."

Mendengar rayuan burung itu, hatinya merasa simpati lalu dia pun mengambil burung itu dan dimasukkan ke dalam bajunya. Melihatkan keadaan itu, lantas burung helang itu pun datang menghampiri Nabi itu sambil berkata, 

Wahai Nabi Allah, aku sangat lapar dan aku mengejar burung itu sejak pagi tadi. Oleh itu janganlah engkau patahkan harapanku dari rezekiku."

Nabi itu teringatkan pesanan arahan dalam mimpinya yang keempat, iaitu tidak boleh putuskan harapan. Dia menjadi kebingungan untuk menyelesaikan perkara itu. Akhirnya dia membuat keputusan untuk mengambil pedangnya lalu memotong sedikit daging pehanya dan diberikan kepada helang itu. Setelah mendapat daging itu, helang pun terbang dan burung kecil tadi dilepaskan dari dalam bajunya.

Selepas kejadian itu, Nabi meneruskan penjalannya. Tidak lama kemudian dia bertemu dengan satu bangkai yang amat busuk baunya, maka dia pun bergegas lari dari situ kerana tidak tahan menghidu bau yang menyakitkan hidungnya. Setelah menemui kelima-lima peristiwa itu, maka kembalilah Nabi ke rumahnya. Pada malam itu, Nabi pun berdoa. Dalam doanya dia berkata, 

Ya Allah, aku telah pun melaksanakan perintah-Mu sebagaimana yang diberitahu di dalam mimpiku, maka jelaskanlah kepadaku erti semuanya ini."

Dalam mimpi beliau telah diberitahu oleh Allah S.W.T. bahawa, 

Yang pertama engkau makan itu ialah marah. Pada mulanya nampak besar seperti bukit tetapi pada akhirnya jika bersabar dan dapat mengawal serta menahannya, maka marah itu pun akan menjadi lebih manis daripada madu.

Kedua; semua amal kebaikan (budi), walaupun disembunyikan, maka ia tetap akan nampak jua

Ketiga; jika sudah menerima amanah seseorang, maka janganlah kamu khianat kepadanya. Keempat; jika orang meminta kepadamu, maka usahakanlah untuknya demi membantu kepadanya meskipun kau sendiri berhajat
Kelima; bau yang busuk itu ialah ghibah (menceritakan hal seseorang). Maka larilah dari orang-orang yang sedang duduk berkumpul membuat ghibah."

Saudara-saudaraku, kelima-lima kisah ini hendaklah kita semaikan dalam diri kita, sebab kelima-lima perkara ini sentiasa saja berlaku dalam kehidupan kita sehari-hari. Perkara yang tidak dapat kita elakkan setiap hari ialah mengata hal orang, memang menjadi tabiat seseorang itu suka mengata hal orang lain. Haruslah kita ingat bahawa kata-mengata hal seseorang itu akan menghilangkan pahala kita, sebab ada sebuah hadis mengatakan di akhirat nanti ada seorang hamba Allah akan terkejut melihat pahala yang tidak pernah dikerjakannya. Lalu dia bertanya, 

Wahai Allah, sesungguhnya pahala yang Kamu berikan ini tidak pernah aku kerjakan di dunia dulu."

Maka berkata Allah S.W.T., 

Ini adalah pahala orang yang mengata-ngata tentang dirimu." Dengan ini haruslah kita sedar bahawa walaupun apa yang kita kata itu memang benar, tetapi kata-mengata itu akan merugikan diri kita sendiri. Oleh kerana itu, hendaklah kita jangan mengata hal orang walaupun ia benar.KUMPULAN PENDAKYAH AJARAN NEW AGE 

Pertubuhan Motivator Fasilitator (Mofast) Malaysia 2022/2023 scammer.

 1. Awalnya saya senghaja PERANGKAP mereka. Bak kata pepatah lama, kita lihat siapa yang kena. Tidak tersangka jerat saya mengena. Hahaha. Oklah oklah. Secukup rasa saya kongsi nanti saya diamlah. 
 2. Mereka hendak bercakap dengan saya bab bab adab, motivasi dan sikap ummat muhammad. Tak perlu tak perlu. Ilmu dab barai. Yang menerjah meroyan saya itu yang wajib belajar adab, dimotivasikan dan belajar sifat mahmudah bagaimana Nabi Muhammad SAW MENJADI KETUA dalam berjemaah (berpersatuan @ berkumpulan). Bukan meroyan tidak karuan di dalam kumpulan acah-acah bijak alim waro'duwwabarq. Padahalnya pendakyah ajaran sesat adab barai akidah rakai. Dayus penakut hanya mengadu-domba sahaja. Hahahha lemah! 
 3. Saranan POLIS, saya diminta sebar COVER REPORT Police. Saya ada bukti dan laporan polis. Siapa mereka yang mahu ugut-ugut saya dan melarang saya bersuara? Full payment keahlian saya sebagai seorang ahli di dalam kumpulan Pertubuhan Motivator Fasilitator (Mofast) Malaysia 2022/2023 SCAMMER yang pada awalnya saya fikirkan Pengerusinya orang yang bijak. Rupanya, bertukar pentadbiran baru hasil tikam menikam dari belakang rakan kalangan mereka sendiri. Oh oh. Indah khabar dari rupa. Bendahari, Bisharuzi Omar dan Timbalan Pengerusi Amirulhaqim Mat Sudi dan Pengerusi Kazren Jusri Bin Abdul Karim. Sungguh tidak beradab teruk biadap bila saya kongsikan bab aqidah mereka marah saya kongsikan. Ish ish ish... Sungguh kasihan... Hidup mereka sudah seperti tidak bertuhan.
  • Aqidah X wajib pun" tulis Pengerusi Pertubuhan Motivator Fasilitator Malaysia, Kazren Jusri Bin Abdul Karim, psycho therapist di dalam kumpulan whatsapp sebelum terlantik, semasa sesi melobi pencalonan. Patutlah PDRM pesan, mereka ini psikik scammer penunggang agama. 
 4. Hilang terus rasa hormat saya pada mereka semua. Saya hanya hormat orang yang hormat saya sahaja. Saya ulang lagi, bajingan pun jika beradab dengan saya, saya hormati mereka. Adab dibalas dengan adab. Biadap memang saya sekolahkan adab. Adab didahulukan kepada yang beradab. Ada ilmu, ilmu dari Barat New Age yang memesongkan akidah buat apa? Memang selama-lamanya tidak akan saya hormatkan lagi. 
 5. Adapun mereka yang meroyan, sudah lama semuanya saya block. Paling bacul dan penakut, Bisharuzi Omar. Malaslah berdebat dengan mereka yang jahil murokkab bukan faham adab, akidah dan nyawa pun. Berulangkali dijelaskan masih bertanya lagi dan lagi tetapi masih tidak faham lagi. Ceteknya pemikiran akan hal akidah dengan pelbagai komplen langsung tidak menjana perkembangan akidah yang mantap. Bab aqidah semuanya ilmu tin kosong. 
 6. Antaranya ada juga tidak dapat provoke saya secara personal, mereka provoke melalui kumpulan buatan mereka sendiri kerana TAKUT. TAKUT rahsia kebatilan mereka terbongkar. 
 7. Saya pernah berkecimpung dalam dunia politik dengan jawatan pelbagai. Masak sangat teknik dan strategi MACAI. Kelakar puak-puak gila jawatan ni. Disentuh bab aqidah semua pakat meroyan kalahkan perempuan. Diberi bahan rujukan buku bab AQIDAH, dipertikaikan. Ya Allah. Bila saya sudah menyertai mereka barulah saya sedar dan nampak. Memang teruk sikap mereka. Mengejutkan saya ADAB dan pemikiran Motivator Fasilatator yang semakin parah gila isim sakit jiwa tidak cakna akidah hasil ilmu-ilmu New Age Barat mereka sebarkan. 😳
 8. Harun Bin Abu Bakar (Cikgu Jinggo) kongsikan perkara berkaitan gang mereka. Contohnya influencers dan bahaya kepada pelajar. Masa itu kecoh isu individu pemotoran dijadikan ikon Sekolah. Malang, tiada siapa pun pertikaikan. Pengaruh kuat katakan. Oh saya terlupa. dia ini pernah beberapa kali mendakyah saya usah terkehadapan nanti orang tak suka. Dia bolehlah kaki kipas. Saya peduli apa? Memang  tiada yang berkongsi perihal adab dan akidah. Saya kongsikan sahaja. Veteran sahaja tapi, mengadu-domba. Pernah beberapa kali jemput kerjasama dengan NGOnya. Suami saya tidak izin. Alhamdulillah tepat kata-kata suami saya, motivator konsultan lagi-lagi ahli silat, semua tidak boleh dipercayai.
 9. Semua gang penipu ini memang cakapnya tidak serupa apa dibuat. Menjadi kudis buta dan barah agaknya fobia sungguh mereka dengan bab adab dan aqidah. Astaghfirullahal'adzhim. Jadi, bila saya kongsi pengalaman saya secara umum mereka ini bertambahlah meroyan. Menolak bab AQIDAH. Islamkah mereka ini? Sangat curiousity. 🤔🤨🧐 
 10. Ada yang mengintai-intai perkongsian saya. Follow saya, saya tengok ada perkataan NLP dan hipnosis, memang terus saya block. Saya ini kan freelancer lifestyle Blogger multitasking, social media coach. Saya nampak tahu. Jika ushar perkara penyebar ajaran sesat, boleh baca perkongsian saya pada artikel lain. Lengkap apakah dakyah pendakyah ajaran sesat terhadap saya dan awam mereka lakukan. Memang saya anti ajaran sesat (sihir, syirik dan khurafat) sebab itulah mereka berpakat fitnah saya. Kerana takut rahsia mereka terbongkar mereka scammer akidah dan duit. 
 11. Setiap mereka ini, apabila saya mula berkongsi perkara berkaitan adab dan akidah, mereka akan mengUGUT saya. Fine, kepada PDRM, Jabatan Agama Islam dan Mahkamah nama mereka semua saya utarakan. Saya takut apa? Sedikitpun saya sudah tidak hairan kawan mereka siapa dalam kalangan di Jabatan agama atau apa pun dianggap dan dilabelkan kepada saya. Termakan cili, terasalah pedasnya si Ahmad Badli Bin Badaruddin, Bisharuzi Omar, Muhammad Shafiq Sa'ad, Nazmi B Md Zain dan Muhammad Haniff Bin Hashim. Kanak-kanak ribena. Perangai mengalahkan budak-budak belaka. Macam ni motivator fasilitator?
 12. Selagi amalan sesat (sihir, syirik dan khurafat) masih disebarkan, selagi itulah saya akan bicarakan bab adab dan bab aqidah di mana sahaja saya berada. Peduli apa saya dengan provokasi mereka yang bertali leher sekerat pusat dan berbaju melayu atau bertanjak guru silat? Tetapi biadap perangai keanak-anakan main ugut-ugutan. Hek elehlah hai. Langsung saya tidak hairankan.
 13. Saya tidak mengajar. Saya hanya berkongsi pengalaman dan berkongsi bab ADAB dan  bab AQIDAH yang ramai kalangan Motivator, Konsultan, Coach, Guru Bisnes tidak prihatin langsung  Jika tidak beradab jadilah seperti mereka tersebut pada gambar di atas dan antara golongan yang jahil bab aqidah hanya tahu komplen sahaja dan mengugut saya seperti Amirulhaqim Mat Sudi (Q), Bisharuzi Omar, Ahmad Badli Bin Badaruddin, Zamani Bin Mohd Karulani, Mohd Zawani BIN Sutiman (Zack Zawani) yang sudah tahu sudah pernah saya jelaskan tapi masih berprasangka dan fitnah saya lagi pengamal ilmu Barat ni, Muhammad Shafiq Sa'ad, Nazmi B Md Zain konsultan pengamal Aura (ajaran sesat Gerakan New Age). Saya hanya menyebut segelintir yang acah-acah bijak sahaja. Beginilah sikap mereka, jumpa dan deal apa pun saya tidak ingin. Beri pautan blog ada yang baca ada yang tidak baca mungkinlah mereka ini agaknya.
 14. Generasi tidak berminat membaca. Bagaimanalah menjadi fasilitator dan Motivator membimbing pelajar-pelajar? Adab tiada akidah barai.
 15. Sebenarnya ramai lagi Motivator, Fasilitator Coach, Doktor Perawat, Konsultan dan Penceramah bebas yang kebanyakannya memang menerapkan dan pengamal amalan-amalan Gerakan New Age. Siapa yang bijak, nampaklah apa dan siapa mereka di dalam setiap perkongsian saya.
 16. ESQ 165 pun sudah lama difatwakan haram oleh Pejabat Mufti tetapi masih diguna-pakai oleh Doktor Perawat ahli silat di dalam kursusnya. Beliau ahli kumpulan MOtivator FAsiliTator. Tidak cakna langsung dia pernah mengakuinya di dalam kumpulam itu. Sebab itu saya nyatakan, bab aqidah mereka ini  memang tidak hiraukan. Pertubuhan Mofast sayang sangat Amir Shahmi Md. Ali bomoh gila isim tu. Sebab itu mereka biarkan sahaja. Mereka pun sama pembawa ajaran New Age.
 17. Nak cakap bab adablah sangat dengan saya? Bab Aqidah pun hancur nak cakap bab adab dengan saya? Kalian sendiri pun dalam group tidak beradab. Hendak bercakap bab adab dan ilmu dengan saya? Kelakar. Sila mengaji lagilah. Ilmu tin kosong belaka. Tidak, takkan provokasi melobi bagai nak mati semasa pencalonan undi siap menuduh saya hendakkan jawatan sedangkan saya bertanding pun tidak saya inginkan? Sudahlah. Bab aqidah lemah. Saya biarkan sahaja mereka meroyan di dalam kumpulan. Sedap saya menulis untuk saya bukakan kepada awam golongan Motivator, Konsultan, Coach dan psikiatrik (influencers) ini bukanlah layak diikuti sebenarnya. 
 18. Saya kongsikan sahaja bab aqidah, mereka pakat meroyan. Aqidah barai! Buat forumlah jika berani. Saya ketawakan sahaja mereka dengan hujjah membuktikan mereka ilmu tin kosong belaka.
 19. Sampai Hanif Hashim meroyanlah difacebooknya saya ni gila hanya kerna membicarakan bab adab, akidah dan nyawa saya dalam kumpulan Ahli Mofast scammer itu. Walau tidak dinyatakan nama saya faham dia fitnah saya. Disambut komen pula seorang motivator terkenal. Tapi beliau ni bagus. Selepas berdiskusi dengan beliau banyak soalan terjawab dan saya semakin jelas di mana pemesongan Akidah dalam Neuro Programming Linguistik (NLP). Paling saya hormat, beliau terus turunkan silibus NLP dari BIOnya.


BOMOH SIHIR


Sama sahajalah mereka semua dengan bomoh Amir Shahmi Md. Ali yang meroyan fitnah saya bermula 15/9/2020 dan arah ramai pulau saya,

..... orang yang mengalami masalah jiwa yang tidak mahu percaya bahawa dia bermasalah dan tidak mahu dirawat, masalah jiwa, berfantasi, berhalusinasi dan berdelusi perkara yg pelik-pelik, bipolar mood disorder, merasakan dirinya terlebih hebat, didampingi para wali, bawa perkakasan untuk minta ditabalkan sebagai Puteri Gunung Ledang...." Fitnah bomoh pendakyah ajaran sesat ni ke atas saya. Kepala otaklah Amir oih! Dia mengaku Iblis, Hang Tuah dan Sultan Melaka dia tak ingat? 

 

Silibus sesatnya ada saya simpan untuk bukti di mahkamah dunia jika Allah izinkan nanti dan mahkamah akhirat sudah pasti. Tuduh, fitnah dan jenayah cyberbully body shaming si Amir Shahmi Md. Ali gila isim sakit jiwa terencat akal menyamar perawat terhadap saya pada 15/9/2020 di facebook peribadinya. Cuba menyesatkan saya. Sedangkan dia sendiri yang buat ritual ke atas saya dan gatal tebiang tawarkan diri untuk merawat sakit kronik slipped disc yang berulang semula selepas seminggu tamat kursus ajaran amalan sesat dengannya selepas ritual jumpa, seru, puja, panggil leluhur jin diserapkan ke jasad saya bermula 8/9/2020 sewaktu kursus sehingga ritual beramai-ramai di Gunung Ledang pada 6/9/2020 dan 13/9/2020 di Pulau Besar dia mula tohmah saya, saya yang tidak perasankan. Semasa itu memang saya tidak tahu dia ni guru silat makrifat bomoh ilmu hitam ahli sihir tradisional, pendakyah ajaran sesat. Saya hanya tahu semua amalan dan ajarannya syirik menduakan Allah SWT sahaja.agama, amalan menyalahi aqidah, Amalan bangsa melayu, Ajaran sesat, Akidah, Pertubuhan Motivator Fasilitator, scammer
Senghaja saya kaburkan. Sekadar hendak maklumkan, tidak lama selepas saya membuat laporan polis pada 1/3/2023, saya mendapati kebanyakan Motivator Fasilitator dalam Pertubuhan ini adalah penyebar ajaran amalan New Age terutamanya NLP  mensyirikkan Allah dan Hipnosis ilmu pulau moden yang telah difatwakan memesongkan akidah oleh Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan. Patutlah yang bergelar Ustaz si Baba mengadu-domba itu pun senyap menikus. Sama spesis juga rupanya.


GILA ISIM

Q : Gila isim tu macam mana Cikgu?

A : Gila ni ada macam-macam jenis gila. Antaranya gila isim. Contoh macam ni klik je link INI 😁

Ramai saya lihat dan jumpa sendiri. Bercakapnya dan menulisnya tidak serupa bikin malahan berselindung di sebalik title yang dibangga-banggakan. Bila sentuh bab jaga adab, jangan taksub, jauhi syirik, jangan menipu dan jangan mencarut mereka marah dan meroyan tular fitnah. Ya Allah jauhi aku daripada golongan² munafiq ini. Aamiin.

Menentang kebatilan dan orang yang bawa ajaran batil hadiahnya adalah diaibkan. Pembawa, pendakyah kebatilan diagung-agungkan dimuliakan. Itulah kuasa besar syaithon iblis jin alam penyamaran laknatullah 'alaih ramai tidak nampak ia berkaitan iman dan aqidah


Tidak perlu dijelaskan apa-apa pun kepada makhluk. Cukup Suami sahaja menjadi saksi tahu siapa diri. Yang sudah dijelaskan, semoga menjadi asbab dikembalikan haq sebagai mangsa teraniaya. Cukuplah. Penat melayan karenah paranoid gila isim. Gerak sendirian lebih berfaedah daripada gerak  dengan si gila isim tanpa haluan biadap perkara berkaitan. Mereka nak gila, gilalah. Mereka hendak sesat, sesatlah. Biarlah. Malas nak kisah. 😌Selepas ini usah salahkan saya jika sendiri yang buat salah mencari pasal cuba mendakyah saya ajaran, amalan memesongkan aqidah saya seperti mereka yang tidak berADAB dan gila isim sakit jiwa ini. Abaikan toksid pembenci iri hati pendengki dan mereka yang mentatilitnya mental jamban. Inilah contoh  6 ghibah yang diperbolehkan  menurut Imam Nawawi


Penulis nama pena, 
 • Penulis adalah Freelance, Lifestyle Blogger berpengalaman Social Media CoachMarketer, Speaker Digital Marketing.
 • Penulis merupakan pelajar lulusan Pondok 4 Thanawi, Institute of Information Technology Cosmopoint (KLMU), Computer & Management dan UTM Space, Sains serta Pendidikan (Pengajian) Islam .
 • Penulis mantan Guru Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS), meletakkan jawatan untuk fokus perniagaan. 
 • Mantan Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) selama 10 tahun. Subjek teras semasa di JAWI adalah subjek Tauhid, Jawi, Bahasa Arab dan Tajwid. Meletakkan jawatan akibat sakit kronik slipped disc L4 hingga L5.
 • Selepas itu Penulis meneruskan personalgroup coaching, seminar, kursus berkaitan blog, bisnes melalui laman sosial sehingga tahun 2020. Pada tahun 2021 penulis meneruskan program Personal life coaching. Atas saranan suami, penulis berehat dari perniagaan dan semua aktiviti sambilan isi masa lapang yang ada bermula 1/3/2022 untuk fokus urusan persekolahan anak-anak.
 • Penulis anti ajaran sesat (sihir, syirik dan khurafat), anti scammer dan anti munafiq play victim pemesong akidah.
 • Penulis anti penjenayah cyberbully dan body shaming AQIDAH, niqab minda, jiwa, ruh, semangat dan nyawa, pendakyah ajaran sesat guru silat, ahli silat, motivator, guru bisnes coach bomoh menyamar perawat Islam. PDRM sifatkan mereka ini psikik scammer penunggang agama.
 • Anti penjenayah cyberbully dan jenayah body shaming gang paranoid akhir zaman teori konspirasi, gila isim keturunan, gila isim alam ghaib dan alam makrifat PDRM sifatkan mereka ini semuanya scammer penunggang agama pemberontak negara.

No comments:

Post a Comment

DISCLAIMER
Saya tidak bermusuh dengan mereka tetapi mereka telah berkelakuan biadap di facebook, melalui whatsap, telegram atau bersemuka.

Mereka adalah bomoh ilmu hitam, psikik scammer penunggang agama, kumpulan ajaran sesat gila isim memesongkan aqidah menganiaya, ugut, ghibah (mengumpat), tohmah, fitnah, caci-maki, hamun, mencarutkan, mengaibkan JENAYAH CYBERBULLY BODY SHAMING AQIDAH, MINDA, JIWA, NIQAB DAN KETURUNAN saya bermula tahun 2015, 2020, 2021 hingga kini.

PDRM sifatkan mereka semua ini psikik dan scammer penunggang agama. Mereka ini kurang kasih sayang ghibah hal saya di laman sosial mereka pada tahun 2015, 2020, 2021 dan 2022.

Antaranya, Najeeb Abdullah, Saidila Abdul Rahman, Adnan Ibrahim (Tiffin Biru), Amir Shahmi Md. Ali, Mohd Nuur Fahmy Nuur Massailan (Fahmy Adam), Ahmad Fadzli Yusof (Ahmad Fadzli AlBasuti), Tengku Asmadi Tengku Mohammed (DTA), Abdul Malek Abdul Halim (Cikgu Malek Wirajaya), Shaiful Rizuwa, Azrul Hisham Abd Halim, Sayf Al-Malawi, Muhammad James Baven, Muhammad Anis Hassan (Haniz Zerstoren), Muhammad Arifin Rizkin (Muhd Arifin), Juliana Hussein (Lyana Bajana), ليلي حيليدين، Tengku Azrul Hamdi Tuan Zolkapeli (Jalak Lenteng XI), Muhammad Anuar Ibrahim (Cikgu Nuar), Nasri Mardi Ismail (Cikgu ie), Syazrul Fadzly (Li), Wan Amir, Lynn Lyana Leen, Mohd Siddiq (Haris Kersani), Panglima Indra Shahril, رمضان ليستاري, Raja Rozieda Gee dan ramai lagi pentaksub bodoh mereka. Apa sahaja yang mereka maki-hamun, sindir, umpat, mencarut, aibkan saya melalui like, comment, share kembali semula kepada mereka.

DILARANG :
1) Minta sedekah secara online.
2) Mengumpat hal orang tiada kaitan dengan saya.
3) Kondem tanpa dengar hal sebenar, saya tidak mahu dengar dan saya tidak suka.
4) Sembang kosong.

BERIKLAN.
Ingin beriklan secara professional? Sila e-mail kepada kisahcikguieta@gmail.com

TERIMA KASIH
Terima kasih sudi berkunjung dan komen. Silakan kongsi untuk manfaat ramai. Sebarang cadangan dialu-alukan dan pertanyaan sila email ke panjialamnusantara@gmail.com

Penulis nama pena,
Puteri Nur Cahaya @ Cikgu iEta.

ARTIKEL TERKINI

PSIKOPAT BOMOH SCAMMER PENUNGGANG AGAMA

PSIKOPAT BOMOH SCAMMER PENUNGGANG AGAMA  (sedang kemaskini segala kesulitan harap dimaafkan) Mohon  maaf. A rtikel ini saya siapkan pada  16...