Friday, 28 January 2022

SELAMATKAN AQIDAH DARI GERAKAN MISSIONARY KRISTIAN

SELAMATKAN AQIDAH DARI GERAKAN MISSIONARY KRISTIAN


Ini perkongsian asal saya di Blog, Aqidah bukan perkara mainan. Disebabkan ada yang mesej tanya saya lagi. Maka saya suka menulis lagi. Jika semasa itu saya tidak tahu Gerakan Missionary Kristian juga berkait rapat dengan Gerakan New Age, kini saya sudah tahu. Pentingnya anda juga tahu apa itu Gerakan New Age yang sama berusaha memurtadkan umat Islam secara halus.

Aqidah, ajaran sesat, mubaligh kristian, kristianisasi, gerakan missionary kristian, gerakan new age, freemason, scammer, pastor malaysia, tengku asmadi pastor malaysia, atomy gerakan missionary kristian, bahaya gerakan missionary kristian
Mula menulis berkaitan Gerakan Missionary Kristian.

Monday, 3 January 2022

7 CIRI-CIRI FAHAMAN BAHAIYYAH MENGELIRUKAN PEMIKIRAN

7 CIRI-CIRI FAHAMAN BAHAIYYAH MENGELIRUKAN PEMIKIRAN [Sumber Asal]


Fahaman Bahaiyyah adalah doktrin kefahaman mengelirukan yang nampak seperti benar tetapi mengelirukan umat Islam. Ianya adalah amalan kebatinan yang tular ditularkan oleh pengamal amalan kebatinan di merata tempat.


Fahaman salah, memesongkan aqidah, fahaman bahaiyyah, mengelirukan ummah, mengaku tuhan, amalan kebatinan, syirik menduakan Allah
Sumber gambar : Portal Pejabat Mufti


7 CIRI-CIRI FAHAMAN BAHAIYYAH MENGELIRUKAN PEMIKIRAN.


Berikut adalah ciri-ciri fahaman Bahaiyyah yang mengelirukan pemikiran.

Friday, 24 December 2021

2 BAHAGIAN JAHIL RAMAI SELALU KELIRU

2 BAHAGIAN JAHIL RAMAI SELALU KELIRU


Sebab ada yang tanya, saya nama pena Puteri Nur Cahaya ni pun jawablah. 😊
Terima kasih yang bertanya ya. 😍👍


Blog Panji Alam Nusantara sudah tukar nama ni memang saya khususkan kongsi perkara-perkara berkaitan agama, aqidah dan scammer (penipuan). Termasuklah pengalaman saya di scam oleh si gila isim. Jika Blog iEta tu lifestyle, pengalaman saya dan pembaca Blog saya. 



Jahil, bahagian jahil, jahil murokkab, jahil basit, adab, ilmu agama, gila, usah jadi gila, gila isim, gila meroyan, mabuk ketum, berhalusinasi
Mengaku sebagai sesiapa pun saya tidak pernah. Apatah lagilah hendak berkompromi dengan gang syirik, khurafat atau gila isim perkara akhir zaman, alam ghaib dan hal keturunan. Buang masa berhalusiasi seperti gang psikik scammer penunggang agama tu buat apa? 😒🤭


Baiklah saya menulis Blog. Boleh juga menjana kewangan seperti saya buat bermula tahun 2013 sehingga tahun 2015 dahulu. Boleh sahaja dengan pelbagai cara sebab dari Blog saya boleh buat duit dan dengan laman sosial saya boleh dapatkan sales. Ramai tidak faham kaedahnya. Tiada ilmu laman sosial hendak menipu saya. Sekali kena tiaw terciduk langsung meroyan tidak ketentuan hala. 😁


Saya guna kaedah saya sendiri tidak meniru orang lain. Alhamdulillah saya juga ada silibus saya sendiri. 😊😍


Menulis ini hobi saya. Ada atau tiada job, saya tetap juga menulis. Saya suka tulis pengalaman sendiri. Suka berkongsi tips kehidupan, tips bisnes dan tips laman sosial. Saya anti scammer dan saya anti paranoid gila isim. Beranilah hendak scam saya? Saya dapat tahu, siaplah satu dunia tahu kau itu scammer. 😌


Selain ruang buat duit, Blog juga medium pengiklanan dan dakwah. Ada yang hendak tahu rahsia sosial media boleh follow mana-mana sahaja Blog dan laman sosial saya. Jangan kita sempitkan pemikiran kita bisnes tiada kaitan dengan aqidah. Sebenarnya dengan menjaga aqidahlah kita dapat banyak rezeki melimpah-ruah. InShaaAllah. 👍

Monday, 13 December 2021

KUMPULAN PSIKIK SCAMMER PENUNGGANG AGAMA

KUMPULAN PSIKIK SCAMMER PENUNGGANG AGAMA.

  1. Ini memo, notis amaran dan jalan cerita kesinambungan daripada Ghibah dan fitnah amat lazat. Kalian mahu jadi biadap umpama gangster dengan saya? Cara mafia saya lakukan sampai hidup kalian tidak akan aman sebelum maut menjemput kalian. Sebelum pedang Allah dihunuskan. Penulisan saya jadi taruhan. Tidak takut dengan Allah kan? Aqidah saya kalian ugut persenda permain-mainkan? Nyawa saya kalian mahukan? Nyawa juga kalian dapat sebagai pembalasan. Ingat! Ini amaran.

  2. Kumpulan ajaran sesat ini diketuai oleh si gila isim keturunan alam ghaib leluhur jin, kayangan, nusantara, bani tamim dan penyelamat akhir zaman Amir Shahmi Md. Ali doktor perawat guru silat Seni Gayung Makrifat yang sudah lama sesat akibat taksubkan leluhur jin. Akibat fitnah saya, akibat biadap kepada Allah SWT dan Rasulullah SAW. Silibus ajaran sesatnya saya jadikan bukti kepada Jabatan Agama Islam dan mahkamah sivil. Begitu juga sekutunya Muhd Nuur Fahmy Nuur Masailan (Fahmy Adam) pengedar ganja cannabis.

  3. Perang aqidah si musibat ini bersama sekutunya Muhd Nuur Fahmy Nuur Masailan (Fahmy Adam) (rujuk laporan polis di bawah) terhadap saya bermula tahun 2020. Sudah dinasihat, ditegur, dimaki tetapi mamat gila isim Amir Shahmi Md. Ali ini dan  sekutunya masih lagi meneruskan ajaran sesat mereka. Antaranya ilmu hikmah, metafizik, horoskop, melalui bengkel, kursus dan kumpulan masing-masing. Amir Shahmi Md. Ali masih menyebarkan ESQ 165 yang telah diharamkan oleh Pejabat Mufti pada tahun 2010, ilmu karuuhun (leluhur) jinnya dan sibuk kemaruk hendak uruskan pineal gland untuk buka hijab mencuri rahsia keturunan alam ghaibnya. Tongong mamat gila isim sudah sesat ni. Kakak-kakanyanya sendiri pun tidak kisah menegurnya. Mari Kaklong kawasan ini bangkit terus bongkar semuanya.

  4. Nama Amir Shahmi Md. Ali dan mereka tersebut di dalam artikel ini tersenarai  sebagai gang akhir zaman teori konspirasi pelampau di group-group otai facebook dari tahun 2017 lagi. Saya lambat dapat tahu.
  5. Artikel ini saya tulis pada 14/12/2021 jam 11:23 pagi. Tetapi bulan 1 tahun 2022 barulah saya share ke dalam group whatsapp yang si gila isim keturunan berlambak jin jembalang pada jasadnya hidup berkhodamkan jin syaithon akibat taksubkan leluhur jin hidupnya tidak akan aman berada. Gila isim sepanjang hayatnya akibat menganiaya, fitnah, tohmah mengadu-domba kepada rakan-rakannya, menurut ilham si iblis syaithon. Kamu mahu malukan aku? Sekali kamu malu aibkan AQIDAH dan maruah keluarga, ibu bapa dan Suami aku, berpuluh juta kali Allah gerakkan ramai lagi memalukan kamu.

  6. Kerja dakwah banteras  musibat pembawa ajaran sesat kumpulan psikik scammer penunggang agama pendakyah ajaran sesat Gerakan New Age ni sudah lama bermula. Bukan saya seorang sahaja yang melakukannya. Ramai lagi yang melakukannya cuma cara sahaja berbeza.

  7. Usah baca jika malas. Nitizen macai, cybertrooper dan pentaksub, ilmu aqidah tin kosong, sila simpan kebangangan itu dalam kocek kemas-kemas sebelum berhajat kondem saya. Jika ilmu aqidah tiada di dada, adab pun langsung tiada, Aqidah pun tidak tahu menjaganya, tidak perlu hendak berlagak bijak hendak cakap bab adab, bab akhlak, bab sejarah, bab silat dan bab agama dengan saya. Baik buang sahaja semua title motivator, konsultan, coach, guru silat, perawat yang dipegang dibangga-banggakannya. 
  8. Usah biadap bermain api dengan saya. Setakat ustaz, psikiatrik, motivator, presiden, pengerusi atau apa sahajalah, semuanya saya tidak hairan. Lebih dari itu saya sudah pernah pegang jawatan tanpa melobi dan menipu sesiapa. Eleh, setakat jawatan di dunia dapat dengan guna taktik kotor follower beli ramai tapi menipu buat apa? 🤭
  9. Saya tidak akan sesuka-hati sembang canang hal orang tanpa sebab. Jika biadap, tabur fitnah aqidah saya, cari pasal dengan saya, dakyah ajaran sesat dan menganiaya saya, siaplah. Semua saya bongkar. Lambat dengan cepat sahaja saya bertindak. Kamu hebat macam mana pun jika kamu biadap tidak cakna bab aqidah, kamu adalah musuh saya selama-lamanya ilmu tin kosong.
  10. Ibarat kamu kejutkan harimau yang sedang tidur lena. Bila mengaum semua terlibat tidak akan terlepas punya. Jangan cabar saya. Ingat tu.
  11. Tinggi mana pun ilmu kamu, jika biadap tetap rendah kami pandang dirimu itu. Supaya kamu tahu sedar dirimu maka apa jua jawatanmu beradablah selalu. 
  12. Waliyullah Syeikh Abdul Qadir Al-Jailani berpujangga antaranya, 
    • "Orang berilmu tidak semestinya beradab tetapi orang beradab sudah semestinya berilmu. Jika berilmu, iblis pun lebih tinggi ilmunya. Tetapi disebabkan takabbur (sombong dan bongkak) menderhakai Allah beliau dilaknat Allah akhirnya". 
  13. Saya berlagak pada yang kurang ajar dengan saya dan keluarga saya sebab saya Kaklong. Kalau saya lembik, naik lemaklah si gila isim pendakyah ajaran sesat itu semua. Kurang ajar dengan saya, mendapatlah semua nama naik ke alam maya. Ini baru di dunia. Di akhirat nanti semua anggota kamu buat tidak terlepas dari siksaan Allah akibat perbuatan kamu terhadap AQIDAH saya.

Wednesday, 1 December 2021

6 GHIBAH YANG DIPERBOLEHKAN MENURUT IMAM NAWAWI

6 GHIBAH YANG DIPERBOLEHKAN  MENURUT IMAM NAWAWI

Ghibah perkataan bahasa arab. Bahasa Melayunya mengumpat, mengata, mencela, memaki-hamun dan bergossip. Mengumpat berpunca daripada tabiat makhluk yang jahil.

Bila sudah menjadi tabiat dan hobi, mulut dan jari tidak kisahkan dosa mengumpat. Mengumpat dan membela diri berlainan fungsinya. Contohnya DI SINI, DI SINI dan DI SINI. Dengan persetujuan  polis saya dibenarkan sebar cover report. 😊

Ghibah, mengumpat, fitnah, fitnah akhir zaman,
Keterangan asal di SINI

Saturday, 29 May 2021

AQIDAH BUKAN PERKARA MAINAN!

AQIDAH BUKAN PERKARA MAINAN

Tempoh hari saya buat artikel ni panjang lebar. Kini saya ringkaskan dan muatkan laporan polis seperti disarankan oleh PDRM berkaitan ugutan Haji Ahmad Fadzli Yusof dan penipuan online marketing serta ugutan beliau terhadap saya yang dilakukan oleh Tengku Asmadi Tengku Mohammed (DTA), Atomy Gerakan Missionary Kristian. 


Fokus utama saya AQIDAH. Perang salib dan perang aqidah sudah lama bermula. Menjadikan  jenayah cyberbully dan body shaming. Tanpa mereka semua dan sesiapa pun sedar. Benak mata hati memang yang baik nampak salah dan yang salah sentiasa nampak betul. Teruskan membaca kecuali anda memang anti Islam dan malas fikir bab aqidah jangan baca. Terima kasih. 🥰

Selamatkan aqidah kita dari Gerakan New age.

Ini laporan polis berkaitan ugutan Ahmad Fadzli Yusof terhadap saya dan penipuan online marketing yang dilakukan oleh Tengku Asmadi Tengku Mohammed (DTA), leader Atomy Gerakan Missionary Kristian. 

Berpakat apa pula entahlah si DTA dengan Doktor perawat ilmu sesat si gila isim keturunan Amir Shahmi Md. Ali pada 5/1/2022. Terima kasih yang kongsikan screenshot dan mengadu.

Friday, 30 April 2021

DOSA BESAR SYIRIK MENDUAKAN ALLAH

DOSA BESAR SYIRIK MENDUAKAN ALLAH


  1. Ingin saya tegaskan, Ritual bercakap dengan ruh dan leluhur (jin), hipnosis NLP dan meditasi adalah antara amalan Gerakan New Age. Ritual ini ritual sihir. Sudah pastilah sesat menyesatkan memesongkan aqidah. Rasa berdosa jika saya tidak kongsikan perkara ini kepada semua pembaca berkaitan kumpulan psikik dan scammer penunggang agama. Kekangan dari api neraka mengekang pada saya nanti jika saya tidak berkongsi dan berdakwah kepada awam.

  2. Kita tidak tahu apa yang dilalui hidup dan mati orang lain bagaimana jerih dan payahnya menolak, menentang ajaran sesat, perbuatan sihir, syirik dan khurafat sehinggalah kita sendiri mengalaminya. Saat itu baru kita tahu dan sedar betapa nikmatnya iman dan Islam Allah telah anugerahkan kepada kita. Saya penat, letih, mual dan rasa hendak muntah. Jadi saya suka ramai orang baca siapa saya ni. Biar ramai orang tahu ajaran sesat (sihir, SYIRIK dan khurafat) MERBAHAYAKAN NYAWA. Saya hampir mati nyaris hilang nyawa akibat perbuatan guru² gila isim alam ghaib kumpulan ajaran sesat lahanat. 

  3. Artikel ini 👉 menjawab persoalan (klik baca) sama berulangkali. Letih nak jawab soalan sama berulangkali. 

  4. Dalam kehidupan, wajiblah kita berpegang kepada Aqidah Islam bertauhidkan Allah SWT. Bukan bertauhidkan tauhid tiga (3) yang jelas memecah-belahkan ummah. Biar jelas tiada satu pun perbuatan dan niat kita lari daripada mentauhidkan ALAH SWT yang menciptakan kita hamba-hambaNYA  arasy, makhluk Iblis (juga disebut sebagai jin, hantu dan syaithon. Samalah tu bangsa sahaja berbeza) dan semua kehidupan di alam syurga seterusnya diciptakan lembaga Adam dari tujuh (7) benua diambil tanahnya untuk dijadikan sebagai KHALIFAH di alam dunia.

  5. Makhluk iblis tu Tuan Puan pembaca budiman, memang telah berjanji dengan Allah SWT akan menyesatkan kita makhluk manusia sehingga qiamat dia dihidupkan tidak berjasad hanya menghuni di mana sahaja dia suka. Dia ni malaikat Azazil nama asalnya. Ilmunya sangat tinggi. Tetapi disebabkan kufur nikmat, angkuh, takabbur dan sombong maka Allah murka kepadanya. Sehingga saat ini syaithon sikap makhluk manusia diibaratkan pada yang jahil murokkab dan biadap kepada hukum perundangan Allah SWT.
  6. KISAHNYA, setelah saya membaca barulah faham apa sebenarnya isu tabal jin, apa Mufti Dato' Harussani telah laksanakan untuk membersihkan minda banyak adat-istiadat syirik dan khurafat telah lama sebati kepada mentauhidkan Allah SWT semata-mata dan setelah saya berguru Tauhid barulah saya faham apa sebenarnya sudah dilakukan ke atas jasad, minda dan rohani saya oleh jantan gila isim lahanat keparat golongan sesat.
  7. Ketahuilah apa sahaja yang orang lain kongsikan di dalam mana-mana group, WAJIB TABAYYUN (semak) dan buatlah kajian sendiri. Memang tidak boleh terus ambil jadi pegangan 100% percaya. 
  8. Isu tabal jin isu tahun  2015, sudah lama tu. Samalah isu kalimah Allah. 2013 sudah digazetkan dibahaskan. Saya ada bukunya tu. 
  9. Cybertrooper memang senghaja buat bangsa Melayu bergaduh dan berbalah. Sebab inilah saya tidak suka berada dalam banyak group. 
  10. Berkaitan perkara banteras syirik khurafat scammer adalah kewajipan kita sebagai Mukmin Muslim. 
  11. Saya anti ajaran sesat perkara memesongkan aqidah. Lagi-lagi jika saya sudah menjadi mangsa aniaya, tohmahan dan fitnah gang sesat Gerakan New Age. Saya akan menulis dan berkongsi. Blogger kan? Kita mesti buat kajian dan semak dahulu sebelum sebar dan percaya setiap apa sahaja dikongsikan kepada kita.
  12. Setelah saya melalui segala macam bentuk fitnah dan tohmahan di laman sosial barulah saya semakin mengerti kenapa perbuatan syirik berleluasa.
  13. Sebab ada ramai pentaksub yang mudah menerima amalan secara online yang dahagakan ilmu PERCUMA tidak mahu keluarkan wang bayar Guru mereka. Ghibah dan fitnah amat lazat. Ramailah juga netizen yang sanggup muflis di akhirat akibat menjadi macai cybertrooper pada setiap perkongsian orang-orang yang mereka taksubkan.
  14. Fahamkan ayat allah ini

La syariika lahu wa bi zha lika umirtu Wa Ana Minal Muslimin.

Dosa besar syirik, syirik, syirik khofiyy, syirik jaaliyy,  Islam, Cikgu ieta, Puteri Nur Cahaya, Aqidah, dosa besar, syirik, menduakan Allah, ciri-ciri syirik, dalil jauhi syirik, perjanjian dengan jin, hukum berjanji dengan jin, pertabalan jin,
Hari-hari solat baca doa ni tapi tidak faham maksud. Masih hendak taksubkan leluhur jin tu perawat penipu. Yang ramai tidak faham tidak mahu mengaji tetapi lebih suka mengeji. Maka jadilah pentaksub. Taksub melampau pun bahaya untuk aqidah Muslim ya.


APA ITU SYIRIK? 😲

Syirik ialah menduakan Allah. Erti kata lain, mempercayai kekuatan, kehebatan dan kekuasaan selain Allah SWT. 

Ini termasuklah percaya tidak salah meminta tolong dari leluhur oleh perawat yang pernah saya berkursus dengannya. Masih ada lagi modulnya dengan saya upacara ritual bertemu leluhur (jin) dan ritualnya boleh baca di SINI.


TAKSUB, BAGAIMANA IA MENJADI SYIRIK?

Taksub ialah terlalu yakin, terlalu percaya atau terlalu takut. Saya hanya menyebut sebahagian sahaja di dalam perkongsian saya ini.


TAKSUB TERLALU PERCAYA

  1. Taksub kepada guru / mentor/ leader / bos.
  2. Taksub kepada ubat dan suntikan
  3. Taksub shopee/ lazada dan aplikasi.
  4. Taksub kepada alam ghaib. 
  5. Taksub kepada keturunan @ leluhur.
  6. Taksub kepada jin.
  7. Taksub kepada haiwan tertentu contohnya bangsa Melayu, keturunan Harimau dan Naga.
  8. Taksub kepada diri sendiri.
  9. Taksub ilmu kasyaf.
  10. Taksub kepada kemunculan Imam Mahdi hingga sibuk nak buat foundation. 🙄
  11. Taksub kepada formula.
  12. Taksub kepada nombor (metafizik).
  13. Taksub kepada ilmu aura.
  14. Taksub followers.
  15. Taksub like.
  16. Taksub laman sosial.
  17. Taksub kepada ilmu telek menelek (scan).
  18. Taksub kepada Perawat.
  19. Taksub kepada zodiak.
  20. Taksub kepada amalan online.
  21. Taksub kepada objek / produk.
  22. Taksub amalan kebatinan.
  23. Taksub kepada ramalan tarikh lahir.
  24. Taksub kepada mimpi.
  25. Taksub kepada ilmu perniagaan.
  26. Taksub kepada diri sendiri kononnya pakar rezeki dan pakar segala-galanya.
Selagi masih ada rasa keakuan dalam diri, selagi itulah kita masih di dalam kategori syirik menduakan Allah dosa besar kita kepada Allah SWT. Perbetulkan niat kita ya.



TAKSUB TERLALU TAKUT.

  1. Taksub freemason.
  2. Taksub iluminati.
  3. Taksubkan dajjal.
  4. Taksub bunyi burung.
  5. Taksub kepada mimpi.
  6. Taksub penyakit.
  7. Taksub sains.
  8. Taksub Jin.
  9. Taksub alam mistik dan misteri.
  10. Taksub kepada alam ghaib.
  11. Taksub mata Puteri Nur Cahaya keluarkan api. 🤣
Yang taksub ni semua sudah dikawal jin (bangsa iblis) atau syaithon jin juga tu yang menyamar. Mereka yang gila isim (mereng) memang taksubkan alam ghaib makhluk jin. Kasihan sesat, menyesatkan, kuat berhalusinasi dan memesong terpesong aqidah sudah.


KESAN TAKSUB

Bila taksub, inilah sebab boleh jatuh kepada syirik. Dinamakan ia sebagai Syirik khofiyy iaitu syirik yang tersembunyi. Ianya sangat halus. Ramai orang bila disentuh bab ADAB dan  SYIRIK mulalah meroyan, tuduh, fitnah dan tohmah kemudian lari. Hidup ini kena ambil tahu semua beb. Supaya hidup itu tidak tersasar terikut terjebak perangkap syaithon laknatullah 'alaih.



APA KESAN PERLAKUAN SYIRIK?

  1. Bila terjadinya syirik, maka Allah murka. Bila Allah murka, maka Allah menjatuhkan hukuman kepada diri kita. 
  2. Contohnya, menjadi mangsa fitnah oleh Guru sendiri selepas diri tahu rahsia program merepek dan bawa ke arah kesesatan dalam group mereka. Sayalah tu. Saya pun pernah juga taksub. Sebab itu saya boleh berkongsi cerita. ☺️ 
  3. Dunia sudah akhir zaman. Semakin ramai keyboard warrior yang tidak ada kerja menjadikan group tempat mensesahkan kemarahan, menyebarkan pengaruh dan membawa ajaran salah, sesat dan songsang.
  4. Malahan semakin ramai yang suka keji mengeji, mengumpat, caci-maki, mencarut tanpa ambil faham maksud tersirat di sebalik apa yang telah semakin berselirat. Tanpa tabayyun (selidik) terus percaya.


BAHAGIAN SYIRIK

Syirik itu ada dua bahagian iaitu syirik khofiyy dan ada syirik jaliyy.

1. Syirik khofiyy ialah syirik yang tersembunyi. Syirik ini berlaku tanpa kita sedar. Sangat halus dan licik perbuatannya iaitu taksub kepercayaan, keyakinan atau takutkan kepada sesuatu perkara secara berlebihan. 

Seperti percaya,

  1. Kuasa jin kafir atau jin Islam, leluhur, khodam syaithon laknatullah 'alaih menjaga dan memberikan rezeki.
  2. Menjadikan jin juga beri'tiqad jin sebagai pelindung negara, negeri jajahan atau taklukan. Sedangkan Allah SWT pemberi rezeki (Al-Wahhab) dan penjaga alam semesta (Al-Malik Al-Mulk) BUKAN JIN atau makhluk.
  3. Hati-hati syirik khofiyy contoh ayat, jatuh KERANA business dan bangkit KERANA Tahajjud. Perbuatan dan amalan terjadi semua perkara adalah atas kehendak Allah. Jika dikeranakan kepada makhluk atau amalan, maka berlakulah syirik.


2. Syirik Jaliyy  iaitu syirik yang jelas, nyata dan terang seperti 

  1. Sembah berhala, beri makan, buang ancak kepada jin kafir syaithon laknatullah'alaih dan adat budaya petik (seru / panggil) golongan jin samada melalui program rawatan, majlis adat istiadat dan tarian. 
  2. Melakukan upacara ritual memuja, panggil dan seru ruh dan jin melalui sesi rawatan.
  3. Perbuatan menjadikan saya perantara  berkomunikasi dengan jin oleh si gila isim pendakyah ajaran sesat,
    • Syed Mohammed Hussein Syed Abdul Hamid, 
    • Amir Shahmi Md. Ali Guru silat seni Gayung Makrifat, 
    • Muhd Nuur Fahmy Nuur Masailan (Fahmy Adam) 
    • Abdul Malek Abdul Halim (Cikgu Malek Wirajaya), 
    • Sabri Abdullah, Anuar Changloon, Kak Fy, bersama sekutunya yang lain di dalam group whatsapp  Warisan Tanah Melayu. Laknatullah 'alaihim.
  4. Melakukan upacara memuja, beri makan hantu di dalam upacara keagamaan Budha dalam festival seni kebudayaan tarian Bon Ondori.
  5. Amalan ritual berkomunikasi dengan ruh, puja leluhur, taksubkan alam ghaib, amalan hipnosis (pukau), Neuro Language Programming dan meditasi adalah antara amalan ritual Gerakan New Age. Gerakan ini sesat dan menyesatkan AQIDAH. ESQ 165 telah difatwakan haram oleh Jabatan Mufti Wilayah pada tahun 2010 tetapi Amir Shahmi Md. Ali doktor perawat guru Silat Seni Gayung Makrifat sesat masih beramal dan menyebarkannya. 

TERSESAT KEBATILAN GERAKAN NEW AGE.

Buku Tersesat Kebatilan Gerakan New Age menjelaskan secara terperinci semua amalan ritual gerakan new age, bukan buku saya. Perkongsian di Blog saya dan Ebook saya adalah pengalaman saya sendiri hadap 
mereka kumpulan psikik scammer penunggang agama (klik). Jagalah AQIDAH kita. Saya galakkan pembaca dapatkan buku Tersesat Kebatilan Gerakan New Age ambil tahu mengapakah Gerakan New Age ini merosakkan AQIDAH. Pembelian buku tekan SINI

DOSA BESAR SYIRIK MENDUAKAN ALLAH, syirik, syirik khofiyy, syirik jali, ajaran sesat, dakyah  ajaran sesat, tawassul tidak salah, seru puja ruh syirik
Sumber : Jabatan Mufti Negeri Sembilan


JAUHI DAN BANTERAS SYIRIK.

  1. Pedulikanlah apa orang hendak kata, janji saya akan tetap sebarkan apa perkara syirik, khurafat dan amalan sesat yang berlegar di sekeliling kita.
  2. Sebab itulah saya Puteri Nur Cahaya @ Cikgu iEta ni selalu berpesan,
    • Jaga adab, jangan taksub, jauhi syirik, jangan menipu dan jangan mencarut.
  3. Tetapi jika orang biadap bab AQIDAH memang saya maki teruslah. Hendak-hendak pula sudah tiga (3) tahun fitnah tular oleh mereka yang gila isim ini buat ritual bercakap ruh dan seru leluhur (jin) antara amalan gerakan New Age. Ritual ini sesat menyesatkan aqidah. Gila kau masih hendak berlemah-lembut dengan ajaran sesat bermain sihir berkhodamkan jin? 
  4. Sesungguhnya dosa besar syirik menduakan Allah membuat fitnah tidak berasas dek akal Mukmin Muslim itu lebih dahsyat dari saya maki BABI dan saya mencarutkan mereka semua. Adaku kisah? Yang membangkang saya bab AQIDAH ni pun tidak kisah. Jadi apa perlu saya kisahkan cakap tin kosong semua yang ada? Kisah pula... 🙄🤭
وَمَا Ø®َلَقْتُ الْجِنَّ وَالْØ¥ِنْس Ø¥ِلَّا لِيَعْبُدُونِ
Dan tidaklah Aku menciptakan jin dan manusia melainkan untuk beribadah kepada-Ku (saja)” Adz-Dzaariyaat: 56.

 

KUMPULAN AJARAN SESAT

Berhati-hati berguru. Saya Coach Social Media Marketing. Belajar hal marketing tak sangka terjebak. Rupanya mereka ni kumpulan ajaran sesat.

  1. Muhd Nuur Fahmy Nuur Masailan (Fahmy Adam) takutkan ahli tentang Freemason, Iluminati dan Dajjal melampau-lampau. Bila saya nasihat (dakwah) beliau dan Amir Shahmi Md. Ali dan tulis dalam  group jangan taksub, jauhi syirik dan jangan menipu difitnahnya saya ni sesat, tak betul, wahabi, Jin, Jin ifrit, jin SitiJenar, bipolar disorder mood dan sakit jiwa. Padahalnya merekalah gila isim sakit mental dan jiwa. Ilmu ilham tanpa dalil naqli berbohong menipu sahaja keduanya sepanjang hayat.
  2. Tapi beliau sendiri bersepakat, bersetuju dan berkompromi dengan perkara syirik, syiah Ruzilawati Zawawi perawat dan Amir Shahmi Md. Ali doktor perawat guru Silat Seni Gayung Makrifat sesat. Lebih teruk lagi, dalam group Muhd Nuur Fahmy Nuur Masailan (Fahmy Adam) jual ganja. Mereka inilah gang akhir zaman teori konspirasi pelampau. 
  3. Pentaksub mereka golongan professional termasuklah pemilik homestay, orang silat, perawat, ahli farmasi yang mengaku keturunan DiRaja, Nusantara dan Bani Tamim. Berhajat menjadi tentera Imam Mahdi. Kahkahkahkah! 😆
  4. Memang babi haram jadah lahanat sial Amir Shahmi Md. Ali dan Muhd Nuur Fahmy Nuur Masailan (Fahmy Adam) buat ritual jadikan saya perantara mereka berkomunikasi dengan jin hingga saya termasuk ke alam separanormal hampir setahun lamanya. Menutup kebatilan, tobmah dan fitnah saya takut saya dedahkan kesesatan mereka bawa. Sakit hati pula saya baca semula perbualan mereka dengan saya. Lahanat sungguh Amir Shahmi Md. Ali dan Muhd Nuur Fahmy Nuur Masailan (Fahmy Adam)  ni. 
  5. Saya sudah laporkan kepada polis, maki dan warning mereka berdua dan saya haramkan sesen pun duit saya pernah saya laburkan. Saya haramkan semua perbuatan mereka ke atas saya. Rahsia Nusantara kepala hangguk kamulah mangkuk hayun!


MAJLIS PERTABALAN JIN?

Inilah budaya adat istiadat Tuan Mufti Dato' Harussani maklumkan kepada Raja Negeri Perak sewaktu beliau menjadi Mufti Negeri Perak,

ADA PERKARA TIDAK BOLEH DIBUAT KERANA MENYALAHI HUKUM ALLAH".

Adakah perlu kita bertegang urat dan  mempertahankan adat istiadat ini jika sudah jelas Mufti sendiri melarangnya pada sebahagian perkara yang menyalahi hukum Allah SWT?

Logiknya ialah, kenapa perlu manusia tabalkan jin sedangkan manusia adalah makhluk KHALIFAH Allah yang lebih mulia, diberi akal fikiran dan berjasad untuk mentadbir alam dunia? Jin tiada berjasad. Mereka menumpang di dalam jasad-jasad manusia atau makhluk lain di alam dunia, alam lautan dan lain-lain alam lagi.

Menurut artikel yang saya baca, tabalkan jin disebabkan bersahabat dengan jin. Tanpa sedar telah akur, tunduk dan patuh kepada jin dan berjanji taat setia kepada jin sehingga mensekutukan Allah. Inilah syirik yang Allah  larang.

Memang jika disebut bab syirik ramai yang terus meroyan rupanya. Tidak baca habis terus meroyan. Taksublah tu. Selalunya yang kuat meroyan ni malas membaca tetapi kuat meroyan. Sabar. Baca dahulu penerangan saya sebagai yang dimanahkan membanteras perkara syirik, khurafat dan sesat ini. 

JAGA ADAB, JANGAN TAKSUB, JAUHI SYIRIK DAN JANGAN MENIPU.

Jadi, takkanlah kita manusia yang Allah muliakan ni sanggup merendahkan diri tunduk kepada makhluk jin walaupun jin terdahulu yang wujud sebelum kita manusia?

Kenapa perlu samakan manusia dengan Jin sedangkan manusia lebih mulia dari jin jika amalan taqwanya kepada Allah SWT?

Kenapa perlu bersahabat dengan jin jika kita makhluk dan hamba Allah? Tidak cukupkah ALLAH sebagai pelindung kita semua makhluk hambaNYA?

Saya meneruskan kajian dan bacaan lagi. Terjumpa penulisan di bawah ini.


APA ITU ISTIADAT TABAL JIN? 

TABAL JIN adalah merupakan suatu istiadat turun temurun bagi Salahsilah Kesultanan Perak. Cuma di Negeri Perak ini sahaja yang ada istiadat TABAL JIN didalam Tanah Melayu ini. Negeri Perak merupakan salah satu negeri yang tertua dirantau ini dan Sultan yang memerintah biasanya didampingi oleh JIN-JIN Islam.

MENURUT SUMBER, AMALAN TABAL JIN SUDAH TIDAK DI AMALKAN PADA ZAMAN SEKARANG INI.

Saya teruskan kajian saya lagi. Terjumpa pula artikel di bawah ini 👇🏻Hah! Alhamdulillah semakin faham.



BUKAN KHURAFAT. [SUMBER diakses pada 2 May  2021 jam 9:41 pagi]


Artikel ini saya salin terus dari Harian Metro Online ditulis oleh Wan Asrudi Wan Hassan dan telah disiarkan pada Mei 9, 2015 @ 10:59am.

Ipoh: Istiadat Pertabalan Sultan Nazrin Muizzuddin Shah sebagai Sultan Perak ke-35 yang dilaksanakan sekarang tidak bertentangan dengan syarak sebaliknya lebih menjurus kepada usaha memulihara adat dan adab Melayu yang diwarisi turun-temurun.

Mufti Perak Tan Sri Harussani Zakaria berkata, 

Sebelum istiadat pertabalan itu dilakukan, pihaknya mengadakan mesyuarat bagi memastikan semua adat dilakukan tidak mengandungi sebarang unsur khurafat sebaliknya selari dengan ajaran Islam.

Kita ada adab dan adat, namun sebahagian orang kita (Melayu) tidak faham apa itu adat dan apa itu adab. Kita menyembah raja itu adab kerana itu adab orang Melayu sejak dulu yang dipelihara.

Menghormati raja atau manusia tidak salah, asalkan jangan sujud atau rukuk, itu yang salah. Banyak sejarah orang Melayu sudah hilang, di sekolah tidak belajar lagi mengenai sejarah Raja Melayu, ada adat yang diterima oleh syarak, ada yang bertentangan seperti adat sembah pokok, sembah busut atau pergi ke keramat, itu tidak boleh kerana khurafat,” katanya.

Harussani berkata, 

maksud sebenar beberapa adat sepanjang pertabalan Sultan Perak iaitu bermula dengan Tabal Adat pada Rabu lalu yang menyaksikan Toh Seri Nara Diraja menyerahkan Mastika Embun dan membisikkan sesuatu kepada Sultan Nazrin.

Bisikan itu satu pesanan supaya raja bersikap adil kepada rakyat. Itu saja, tetapi dengan cara beradat dan beradab,” katanya ketika ditemui selepas mengiringi Sultan Nazrin Muizzuddin Shah menunaikan solat Jumaat di Masjid Sultan Azlan Shah, di sini, semalam.

Mengenai istiadat Tabal Pusaka, Harussani berkata, ia semata-mata menyerahkan hak pusaka raja terdahulu kepada raja sekarang diiringi paluan nobat sebagai alat kebesaran dan dijirus air mawar selain tiada mantera dibenarkan.

Sebelum ini adat itu dikenali sebagai Tabal Jin, tetapi ia dimansuhkan kerana manusia tidak boleh disamakan dengan jin.

Mengulas mengenai adat mengambil air dari tujuh kuala sungai di Sungai Perak dan Adat Bersiram Tabal pula Harussani berkata, ia lebih kepada simbolik menunjukkan kekuasaan seorang raja.

Pada masa dulu tiada sempadan daerah, jadi tujuh kuala sungai ini sebagai sempadan daerah takluk, jadi mandi dengan air dari tujuh kuala sungai untuk menunjukkan simbolik daerah kekuasaan, ia tiada unsur khurafat,” katanya.

Beliau berkata, 

Adat menziarahi 34 makam raja terdahulu pula sebahagian daripada sunnah Nabi Muhammad SAW sebagai memperingati raja yang sudah meninggal dunia dan melakukan tahlil setiap kali ziarah itu dilakukan.

Adat menjejakkan kaki di Beting Beras Basah di muara Sungai Perak pula bagi memperingati sejarah raja pertama iaitu Sultan Muzaffar Shah yang masuk ke Perak seterusnya memerintah negeri itu.

Ada satu lagi kisah suka saya baca dan ingin kongsikan. Teruskan membaca 👇🏻


BANTERAS AMALAN SYIRIK DAN KHURAFAT DI ISTANA PERAK.  [SUMBER Ini Saya Akses Pada 2 May 2021 jam 11:20 am, telah ditulis oleh azar ishak dan.disiarkan pada 7 september 2020]


Dosa besar syirik, syirik, syirik khofiyy, syirik jaaliyy,  Islam, Cikgu ieta, Puteri Nur Cahaya, Aqidah, dosa besar, syirik, menduakan Allah, ciri-ciri syirik, dalil jauhi syirik, perjanjian dengan jin, hukum berjanji dengan jin, pertabalan jin,
Harussani dilahirkan di Parit Buntar Perak dan berketurunan Banjar. Sebangsa dengan saya. Imej dari Bebas News melalui Blog Sos Cili. Semoga YM. Almarhum Dato' Mufti Harussani sentiasa di dalam rahmat Allah. Aamiin.


Berdasarkan Memoir Harussani Zakaria : Dia akan jadi Mufti, di bab tujuh memoir tu ada diceritakan tentang tugas-tugas terawal beliau selepas dilantik sebagai Mufti Kerajaan Negeri Perak. Harussani berkata, pada suatu hari beliau masuk ke Istana Perak dan melihat alat yang dikenali sebagai ‘sangkar-sangkar’ di sekeliling istana.

Bila ditanya kepada petugas istana, mereka menjawab yang tu semua adalah adat. Bila dengar jawapan tu, Harussani bertanya lagi –

sama ada yang tinggal di istana ni manusia atau jin?
Mereka jawab

manusia iaitu Sultan

Dan Harussani pun kata:

Kalau sultan yang tinggal di istana itu, kenapa kita pasang sangkar-sangkar untuk jin ini? Sultan bukan jin. Sultan adalah manusia. Apakah orang Perak bersultankan jin ke? – Harussani, dipetik dari memoir beliau.

Selepas itu, Harussani mengarahkan supaya semua sangkar tu dibuang, walaupun dapat bantahan daripada Orang Besar Istana

Selain itu, ada juga amalan menyembelih kerbau dan kepala kerbau tu tadi ditanam di bawah tempat mandi. Amalan tu turut dibantah dan dihapuskan oleh Harussani kerana mengandungi unsur syirik.


MEMANSUHKAN UPACARA ‘TABAL JIN’ DAN PEMAKAIAN ULAR EMAS


Tapi, antara amalan yang menjadi masalah besar menurut Harussani di Istana Perak pada masa tu adalah amalan Tabal Jin iaitu adat menabal jin pada sebelah malam dan siangnya pula Istiadat Pertabalan Sultan Perak. Ini kerana, dipercayai bahawa seseorang sultan tu didampingi oleh jin-jin.

Berdasarkan cerita beliau, amalan ni bermula apabila semua orang yang berpakaian hitam masuk ke dalam dewan, menutup lampu dan hanya menyalakan lilin. Selepas tu, Pawang Diraja akan menyempurnakan upacara berkenaan.

Maklum tentang amalan tu, Harussani kemudiannya segera menghadap Sultan Perak, Sultan Azlan Muhibbuddin Shah (almarhum) dan tanya tentang rasionalnya amalan tu diteruskan. Harussani juga membacakan ayat 6 dari Surah Jin yang bermaksud:

Dan bahawa sesungguhnya adalah (amat salah perbuatan) beberapa orang dari manusia, menjaga dan melindungi dirinya dengan meminta pertolongan kepada ketua-ketua golongan jin, kerana dengan permintaan itu mereka menjadikan golongan jin bertambah sombong dan jahat.” – Surah Jin, ayat 6.

Tambah Harussani, 

disebabkan kesombongan jin itulah mereka berani minta kita memberikan sajian seperti sembelihan lembu, kambing, ayam dan sebagainya. Amalan-amalan tu tak lain dan tak bukan hanya menjerumuskan kita semua ke dalam lembah syirik semata-mata.

Mendengar nasihat dan penerangan tu, Sultan Azlan bersetuju dengan Harussani dan memperkenankan supaya amalan Tabal Jin dimansuhkan dari istiadat Istana Perak. Amalan tu kemudiannya diganti dengan Istiadat Tabal Pusaka yang hanya sekadar diiringi paluan nobat sebagai alat kebesaran dan dijirus air mawar, selain tak ada mentera yang digunakan.

Dalam pada itu, beliau juga ada mengarahkan supaya adat pemakaian perhiasan emas berbentuk ular dimansuhkan selepas mendapat perkenan daripada Sultan Perak.

Saya beritahu kepada Sultan, pada zaman Firaun menjadi raja dahulu, dia memakai perhiasan sedemikian kerana ular itu lambang tuhan mereka, sebab ular membunuh orang.” – Harussani, dipetik dari memoir beliau.

Dosa besar syirik, syirik, syirik khofiyy, syirik jaaliyy,  Islam, Cikgu ieta, Puteri Nur Cahaya, Aqidah, dosa besar, syirik, menduakan Allah, ciri-ciri syirik, dalil jauhi syirik, perjanjian dengan jin, hukum berjanji dengan jin, pertabalan jin,
Pontoh Ular Lidi, sepasang gelang emas berbentuk kepala ular lidi yang merupakan salah satu alat-alat kebesaran negeri Perak. Tak dapat dipastikan sama ada alat ini yang dimaksudkan oleh Harussani. Imej dari Laman web rasmi Pejabat Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan Negeri Perak. Sumber : Sos Cili.


HINA ADAT ISTIADAT? ðŸ˜³

Tidak ada yang menghina atau terhina jika bijak membaca apa dikongsikan. Belajarlah, buka mata hati tu. Belajar membaca setiap apa yang orang lain tuliskan belajar fahamkan apa orang lain tulis. Baru boleh komen.

Saya menulis apa saya mahu tulis, kefahaman dan pengalaman sendiri. Tidak ikut orang lain. Yang membengkeng, biasanya ilmunya tidak cukup. Sebab itu asyik membengkeng. Baca pun tidak habis, terus membengkeng dan marah-marah. Kelakarlah jenis macam ni. Inilah namanya membongak ilmu tin kosong.

Meroyan, pemalas membaca, kuat meroyan, jantan kuat meroyan, syirik khofiyy,Dosa besar syirik, syirik, syirik khofiyy, syirik jaaliyy,  Islam, Cikgu ieta, Puteri Nur Cahaya, Aqidah, dosa besar, syirik, menduakan Allah, ciri-ciri syirik, dalil jauhi syirik, perjanjian dengan jin, hukum berjanji dengan jin, pertabalan jin,
Ini contoh jenis yang malas membaca kuat meroyan. Biadap mempertikai Almarhum Dato' Ustaz Harussani membanteras syirik yang berlaku pada waktu itu.


JIN, MOYANG DAN LELUHUR.

Berkaitan jin dan leluhur banyak sudah pernah saya kongsikan. Leluhur tidak nampak itu jin. Usah percayalah kepada jin. Usah keliru antara jin kafir leluhur, Nenek moyang, budaya dan amalan adat istiadat bnagsa Melayu zaman kuno purbakala lama sebelum Islam ya. Saya tidak pernah belajar bab ni. Saya diberitahu dan ada yang saya tahu sendiri hasil pembacaan dan saya banyak merujuk Tuan Guru saya. Hidup mesti ada pembimbing. 

Tidak mengkaji tetapi tahu mungkin sebab saya pernah mengalami perkara pelik-pelik. Alhamdulillah Aqidah Tauhid saya sentiasa berlandaskan Islam. Inilah keutamaan saya. Jika tidak ada ilmu pengetahuan berkaitan, usahlah banyak cakap. Usah tulis. Usah berdebat dengan saya. Hanya akan  mengelirukan ramai. Seperti contoh di bawah ni. Biadap dan tidak beradab.


TIDAK HABIS-HABIS HAL JIN. 🤦🏻‍♂️

Saya bukan hendak mengaibkan sesiapa. Tapi inilah realitinya akhir zaman ini. Pakai furdah (cadar @ niqab) tapi merepek dan buat kerja jahil. Soalan merepek dan memang tidak beradab langsung sebab ajak saya mengumpat dan berkelakuan biadap dengan saya. Kan sudah kena block. 😌

Meroyan, pemalas membaca, kuat meroyan, jantan kuat meroyan, syirik khofiyy,Dosa besar syirik, syirik, syirik khofiyy, syirik jaaliyy,  Islam, Cikgu ieta, Puteri Nur Cahaya, Aqidah, dosa besar, syirik, menduakan Allah, ciri-ciri syirik, dalil jauhi syirik, perjanjian dengan jin, hukum berjanji dengan jin, pertabalan jin,
CONTOH JAHIL MURAKKAB

  1. Artikel itu tidak berfaedah langsung ditulis oleh perawat merapik tin kosong Shaiful Rizuwa yang pernah fitnah, tuduh, tohmah saya Bunian dan biadap memaki-hamun saya. Perempuan ini tidak ada ilmu tetapi berlagak dan menulis seperti bijak.
  2. Perempuan berfurdah ini pula kongsikan posting Shaiful Rizuwa ajak saya mengumpat dan mengata rakannya sendiri syaithon. Tidak beradab langsung. Manalah saya tidak marah masa tu? Ajak saya mengumpat hal orang. Provokasi saya hal orang yang tiada kaitan dengan saya. 
  3. Benarlah, pakaian luaran tidak mencerminkan ADAB yang indah. Ramai orang berilmu tetapi tidak ramai orang yang berADAB.
  4. Walaupun saya juga memakai furdah, tetapi saya memang anti wanita berfurdah yang merepek begini. Saya ada pengalaman buruk dengan wanita yang berfurdah, doktor perawat, Tok Batin, Tukang Santet, Motivator, Konsultan, Guru Silat, Penceramah bebas, Pengacara bebas, Coach, Ustaz Ustazah dan individu ramai followers yang gila isim mendakyah saya ajaran sesat (sihir, syirik dan khurafat). Kebanyakannya saya terjumpa di Facebook. Ada beberapa orang sahaja saya jumpa realiti. Mereka ini tidak beradab. Percakapan dan penulisan juga tidak tahu dijaga adabnya kerana sangat kuat berbohong dan kuat berhalusinasi. 
  5. Pakaian berniqab itu molek sudah, pakaian saidatina Aisyah Radiyallahu 'anha sewaktu beliau difitnah menduakan Rasulullah SAW. Carilah kisah sejarah Islam tentang srikandi mulia ini. Alhamdulillah saya kembali berniqab pada 1/7/2021 atas izin Suami saya. Saya selesa. 🥰


MUSLIM?

Kita ini muslimkan? Wajiblah jaga adab, jangan taksub, jauhi syirik dan jangan menipu. Semoga kita semua sentiasa menjaga adab, tidak taksub, menjauhi syirik dan tidak menipu. Aamiin. Ingat, dosa besar syirik menduakan allah tidak akan buat hidup anda bahagia selagimana anda tidak kembali kepada Allah SWT.


ISTILAH ARAB

  1. MUNAFIQ : Orang yang bila bercakap dia berbohong. Bila berjanji dia memungkiri janji.
  2. FASIQ : Orang yang sudah tahu perkara syirik dan kejahatan sudah berlaku tetapi hanya berdiam diri.
  3. KAFIR : Orang yang tidak mahu ikut hukum Allah dan Islam.
  4. MUSYRIK : Orang yang menduakan Allah.

BAHAGIAN JAHIL [SUMBER diakses pada 5 Jun, 2021 jam 4:35 pm]

Rentetan daripada perkara ke tiga belas (13), saya telah buat penjelasan sekali lagi DI SINI dan DI SINI. Saya risau saya tersilap tulis. Jadi saya juga mencari bahan rujukan selain Al-Quran dan Al-Hadith. Benarlah, jahil murakkab itu bahagian jahil juga. Jahil ni ada dua (2) bahagian iaitu :

Pertama: Jahil Basit (الجَهْلُ البسيط)

Menurut para penulis kitab Al-Mu’jam Al-Wasith, jahil basit adalah suatu ibarat yang diletakkan kepada sesiapa yang kita selamat dari kejahilannya (iaitu kejahilannya tidak membawa kemudaratan kepada orang lain).

Manakala Imam Ibn al-Qayyim menyatakan bahawa maksud jahil basit ini adalah : 

‘’(Seseorang itu) tidak mempunyai makrifah (pengetahuan) namun dia tidaklah menimbulkan keraguan kepada hal sebaliknya’’. Rujuk Badai’ Al-Fawaid, Ibn Al-Qayyim (4/209).

Ia bermakna, seseorang yang jahil dalam kategori ini tidak mempunyai pengetahuan sebenar terhadap sesuatu isu. Namun dalam masa yang sama dia tidak menimbulkan dakwaan bahawa dia berada di pihak yang benar dan pihak yang berlawanan dengannya itu salah. Iaitu dia tidak menimbulkan keraguan kepada orang lain dalam hal tersebut.

Kedua: Jahil Murakkab (الجَهْلُ المرَكَّب)

Definisi jahil murakkab adalah: 

‘’Suatu ibarat yang diletakkan kepada seseorang yang kita tidak selamat dari kejahilannya (iaitu kejahilannya memberi mudarat kepada orang lain)’’. Rujuk Al-Mu’jam Al-Wasith.

Di sisi Ibn Al-Qayyim pula jahil murakkab pula adalah kejahilan tokoh-tokoh pegangan yang bathil. Rujuk Badai’ Al-Fawaid, Ibn Al-Qayyim (4/209).

PENUTUP PENGERTIAN JAHIL

Sebagai kesimpulan, kami menyatakan bahawa jahil basit tidaklah dianggap sebagai suatu yang tercela selama mana seseorang itu tidak menyebabkan kemudaratan terhadap orang lain dari kejahilannya itu.

Manakala jahil murakab adalah suatu sifat yang tercela. Ini kerana, bukan sekadar dirinya jahil bahkan dia mempertahankan kebatilan tersebut dengan menganggap ia sebagai suatu kebenaran. Justeru, kemudaratan darinya lebih banyak dan berganda terhadap orang lain.

Akhir kalam, kami berdoa semoga Allah S.W.T sentiasa memuliakan kita semua dengan ilmu dan menjauhkan diri kita dari bersikap sombong terhadap kebenaran. Amiin.


KESIMPULAN BERKAITAN MAJLIS TABAL JIN DOSA SYIRIK :

Maka jelaslah kenapa dan mengapa Adat Tabal Jin dan beberapa perkara lain lagi seperti saya nyatakan  di atas dikatakan syirik dan khurafat. Ia disebabkan,

  1. Ada mantera diamalkan. Mantera itulah yang menyalahi aqidah Muslim.
  2. Menyamakan manusia dengan jin. Sedangkan manusia lebih mulia dari semua makhluk yang ada kerana manusia berakal. Manusia tidak boleh disamakan dengan jin.
  3. Amalan menyembelih kerbau dan kepala kerbau ditanam di bawah tempat mandi. Amalan itu turut dibantah dan dihapuskan oleh Harussani kerana mengandungi unsur syirik.

  4. Sultan Azlan bersetuju dengan Harussani dan memperkenankan supaya amalan Tabal Jin dimansuhkan dari istiadat Istana Perak. Amalan tu kemudiannya diganti dengan Istiadat Tabal Pusaka yang hanya sekadar diiringi paluan nobat sebagai alat kebesaran dan dijirus air mawar, selain tidak ada mentera yang digunakan.

  5. Adat pemakaian perhiasan emas berbentuk ular dimansuhkan kerana menyamai dengan kepercayaan Firaun ular adalah tuhannya.
  6. Semua perkara di Istana Negara tu Alhamdulillah sudahpun dimansuhkan dan digantikan dengan adat yang tidak menyalahi hukum Islam.

CUBAAN MEMESONGKAN AQIDAH Dan MENGANIAYA SAYA

TAHUN 2020

1) PENDAKYAH : Amir Shahmi Md. Ali, Doktor Perawat, Guru silat Seni Gayong Makrifat, pemilik Akademi Nur Sufi dan Poliklinik Zainee di Selayang, Batu Caves, Gombak. Psikik dan scammer penunggang agama. Gila isim keturunan, alam ghaib, akhir zaman teori konspirasi dan alam makrifat.

MENDAKYAH :

1) Taksubkan leluhur jin.
2) Taksubkan kayangan.
3) Taksubkan Majapajit.
4) Taksubkan Nusantara.
5) Taksubkan Hang Tuah.
6) Taksubkan Puteri Gunung Ledang.
7) Taksubkan Gadjah Madha.
8) Taksubkan Hayyam Wuruk.
9) Taksubkan Jambatan Emas Gunung Ledang.
10) Taksubkan alam ghaib dan akhir zaman.
12) Taksubkan Imam Mahdi.
13) Recruitment tentera Imam Mahdi.
14) Ritual bertemu leluhur (jin), Ilmu Karuuhun.
15) Curi rahsia alam ghaib alam Nusantara.
16) Memcuri rahsia Nusantara.
S

17) Mendakyah silibus ESQ 165 diharamkan Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan pada tahun 2010 melalui kursus.

18) Memuja menyeru ruh di Gunung Ledang.
19) Silibus Hypnosis NLP
20) Memuja maqam di Pulau Besar.
21) Menyatakan ada bentuk kota di pokok yang ada di maqam di Pulau Besar.
22) Menghidupkan pemimpin akhir zaman kepercayaan Al-Arqam Fata At-Tamimi Arqam, melalui ebook akhir zaman tulisan Khalid Yahya (Nurani Maarif) bersandarkan hadith dhoif menghampiri syadz Panji Hitam dalam group. Bab aqidah semua barai.


2) PENDAKYAH : Muhd Nuur Fahmy Nuur Masailan (Fahmy Adam), bekas pegawai zakat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP), sekutu Amir Shahmi. Coach Networking, Branding, Neuromarketing sesat-menyesatkan awam. Silat Selempang Merah. Psikik dan scammer penunggang agama. Gila isim keturunan, alam ghaib, akhir zaman teori konspirasi dan alam makrifat.

MENDAKYAH :

1) Metafizik penomboran.
2) Garam Shiffa mesin quantum Syiah.
2) Ramalan horoskop tarikh lahir.
4) Hipnosis NLP.
5) Ganja Cannabis, jual dalam group.
6) Anti keRAJAan.
7) Mencuri rahsia alam ghaib alam Nusantara.
8) Taksubkan Nusantara.
9) Taksubkan saya wujudkan Group Rahsia  Nusantara untuk perangkap saya.
10) Taksub keris.
11) Taksubkan alam ghaib dan akhir zaman.
12) Taksubkan Imam Mahdi.
13) Recruitment tentera Imam Mahdi.
14) Bersyubahat dengan Amir Shahmi Md. Ali menghidupkan pemimpin akhir zaman kepercayaan Al-Arqam Fata At-Tamimi Arqam, melalui ebook akhir zaman tulisan Khalid Yahya (Nurani Maarif) bersandarkan hadith dhoif menghampiri syadz Panji Hitam dalam group.

Dua orang ni jadikan saya perantara berkomunikasi dengan jin. Saya seru jangan taksub, jauhi syirik dan jangan menipu, mereka fitnah saya penyebar tauhid 3, sesat, wahabi, jin, bipolar disorder mood, sakit jiwa, mental problem, ajak ahli dan orang ramai pulau saya. Ugut PDRM dan Jabatan Agama akan angkut saya. Amir Syahmi Md. Ali lebih bangang, gila dan kurang ajar. Fitnah saya minta ditabalkan sebagai Puteri Gunung Ledang dan bawa perkakasan untuk pertabalan. Mana saya tak marah! Saya hampir mati nyaris hilang nyawa akibat perbuatan khianat mereka semua ni.


3) PENDAKYAH : Dr. Tengku Asmadi Tengku Mohamad (DTA), Pengerusi TAMRIN, Penceramah bebas, Motivator tersohor Malaysia. Sehingga ke saat ini sekeping surat saman seperti diugut pun tidak kunjung tiba. Scammer marketing online dan aqidah.

MENDAKYAH :

Bisnes MLM Atomy Gerakan Missionary Kristian. Hafiz Hiew dari gang Lariba menyatakan beliau ini PASTOR MALAYSIA.

Dr. Tengku Asmadi Tengku Mohamad (DTA) fitnah saya tidak pandai marketing, ugut hendak saman saya. Sebelum itu Haji Ahmad Fadzli Yusoff, Presiden TAMRIN ugut saya diamkan penipuan online marketing DTA.


4) PENDAKYAH : Abdul Malek Abdul Halim (Cikgu Malek Wirajaya), pemilik Kem Motivasi Wirajaya, Hulu Langat. Scammer (Penipu) besar ni. Motivator Konsultan dahulunya Tok Batin, Guru ajar Silat Harimau dan Silat Seni Gayong Malaysia. Kawan-kawannya dan dua orang bekas saffnya mengakui kesyirikannya.


MENDAKYAH :

1) Amalan meditasi.
2) Bersuluk.
3) Watikah perjanjian alam nyata dengan alam ghaib.
4) Berkawan dengan hantu syaithon.
5) Puja maqam di Pulau Besar.
6) Jadikan saya perantara berkomunikasi dengan jin.
7) Guna ilmu pukau dan minyak senyonyong untuk scam duit saya RM14,000. Sudah dilangsaikan selepas saya guna taktik gangster.

Babi sungguhlah Amir Shahmi Md. Ali, Muhd Nuur Fahmy Nuur Masailan (Fahmy Adam) dan Abdul Malek Abdul Halim (Cikgu Malek Wirajaya) tu buat saya ni jadi perantara komunikasi dengan jin! Dahlah tongong, bangang, gila isim keturunan dan gila isim alam ghaib. Ilmu alam ghaib semuanya tin kosong! Sakit pula hati saya dengan depa dan jin yang menumpang saya ni ha bila baca semula perbualan personal dengan mereka semua. Biadap sungguh!


PENGKHIANAT TABUR FITNAH PENDAKYAH AJARAN AMALAN SESAT 2021 HINGGA KINI

1) PENDAKYAH : Muhd Arifin Rizkin (Adysclar). Followers 29k++, 4 horseman di header facebook diletakkannya gambar syaithon. Faham sendirilah kan jika di atas kepala facebook pun sudah gambar syaithon dengan taglinenya 'Just follow the flow'. Display picture pula membelakangkan pembaca. Beliau inilah macai penyebar perbualan soal jawab saya yang dimanipulasikan seperti saya mengaku hingga ke saat ini

MENDAKYAH,

1) Amalan perang menipu sanad cuba scam duit saya. Beri amalan perang secara online.
2) Amalan bersuluk kaedah meditasi kepada awam (online).
3) Maqam-maqam waliyullah itu semua keramat dan pasak-pasak ghaib yang melindungi pasak-pasak jahat. (Dinyatakan pada posting di fbnya).
4) Bersekutu dengan Juliyana (Lyana Bajana) rekrut ahli group preppers, Pendakyah selawat untuk cuci ruh. Di sanjung oleh penipu Muhd Arifin sebagai wanita pemilik naga emas untuk daulah Nusantara. 😂🤣

Sama modus operandinya seperti group akhir zaman kelolaan Amir Shahmi Md. Ali dan Muhd Nuur Fahmy Nuur Masailan (Fahmy Adam) ada recruitment tentera Imam Mahdi.


2) PENDAKYAH : Muhammad Anis Hassan (Haniz Zerstoren), Ketua gang akhir zaman teori konspirasi pelampau. Bekas client personal life coaching saya.

Pak Guru cakap, dia ni paling teruk iblis jinnya. No wonderlah sudah dinasihat tapi semakin gila isim teruk kejahilan kemunafiqannya.

MENGHASUT DAN PROVOKASI
1) Menghasut supaya saya anti individu dan persatuan saya tidak kenali.
2) Provokasi supaya saya anti vaksin, anti Raja dan menjadi pemberontak kerajaan. Sungguhpun vaksin itu begitu, tidak perlu provokasi saya.
3) Minta saya scan (tilik) kawan-kawannya. Gila jahil murokkab dia ni minta scan free. Menelek itu haram pun tidak diketahui.
6) Mengaku kepada saya sebagai X-Men, jin Dewataraya, Jin ifrit Ratu Tinta Sakti, Fata At-Tamimi, keturunan naga, memiliki keris dari kayangan, the choosen one, pewaris Raja Zulqarnain. Terkini, isterinya dicari puak darkside untuk mengubah jalan cerita akhir zaman. 🤦


3) PENDAKYAH : Tengku Azrul Hamdi Tuan Zolkapeli (Jalak Lenteng XI), Guru ajar (kurang ajar) Silat seni gayong Fatani Putrajaya. Saya tolak dakyahnya, berterusan umpat keji saya fitnah saya macam-macam. Memang kena makilah selalu. Bukit Aman telah panggil. Tiada keinsafan. Masih meneruskan kesengalan dan perasannya. BERBOHONG KEPADA AWAM. Tolollwers ikut sahaja apa katanya.

MENDAKYAH :

Amalan zikir sirr guna kaedah meditasi (ritual gerakan new age fahaman sesat) yang ditambahnya untuk syok sendiri. Jual buku silat, ajar silat seni gayong fatani tapi syok sendiri umpama ajak berzina dan bawa ajaran meditasi sesat! Bertanjak, bersongkok, berbaju silat tapi biadap gila isim mendakyah amalan sesat lembik longlai serupa sotong nak kena belai.

Dari Allah mereka datang kepada Allah mereka kembali. Saya pulangkan semua fitnah ke atas aqidah, minda, jiwa dan niqab saya, kembali kepada mereka semua semula. Nasiblahlan. Siapa suruh buli saya? Semoga Allah kurniakan taufiq dan hidayah kembali terhadap mereka semua. Taufiq dan hidayah adalah hak mutlak Allah.


PENERIMAAN AMALAN SECARA ONLINE
  1. Berkaitan penerimaan amalan secara online adalah disebabkan sikap taksub kepada ramai follower, mudah percaya dan diam diri apabila ditipu (scam) oleh perawat, Ustaz, tukang santet dan tok bomoh mereka dapatkan rawatan dari penunggang agama.
  2. Manakala pemberi amalan sendiri menerima amalan dari mereka yang mengamalkan perkhodaman makhluk yang tidak nampak (ghaib @ mistik).
  3. Ada juga yang tidak tahu mereka itu sebenarnya dikuasai makhluk ghaib tetapi masih hendak mengajar dan sebarkan ilmu.
  4. Amalan secara online seperti zikir sirr guna kaedah meditasi, selawat dari 3 pagi sehingga jam 6 pagi menyiksakan diri pengamal hingga khodam Jin mengganggu pengamal dan lain-lain perkara berkaitan New Age Movement seperti meditasi, ilmu Metafizik, ilmu aura, magnet rezeki, garfu tala dan kepercayaan khurafat masih lagi tular sehingga saat saya sambung menulis artikel ini disebabkan kurang ilmu individu terhadap adab berguru, etika di laman sosial dan kesan individu pemberi amalan yang gila isim (gila nama gila glamour). 🤦


KENAPA TOLAK AMALAN AJARAN SESAT?

  1. Perkara sesat iaitu syirik dan khurafat memesongkan aqidah.
  2. Sebarang amalan online daripada mereka yang beramal perkara perkara sesat (sihir, syirik dan khurafat) menghasilkan pembiakan khodam jin. Bangsa Iblis ini mengganggu, menyerupai pelbagai rupa cuba menyesatkan dan mengganggu rohani dan jasmani kita Mukmin Muslim.
  3. Saya hampir mati nyaris hilang nyawa akibat perbuatan amalan sesat (syirik dan khurafat) dilakukan empat guru-guru silat.





Memang saya marah pada mereka yang mempermainkan Aqidah dan jahil murakkab yang cuba memesongkan aqidah saya. Semoga pihak berkaitan masih seperti dahulu. Tegas, cekap dan teliti dalam mengeluarkan dalil dan fatwa. Tidak seperti sekarang ini. Daging import pun ada yang sijil beli. Allahuakbar. 😢

Meroyan, pemalas membaca, kuat meroyan, jantan kuat meroyan, syirik khofiyy,Dosa besar syirik, syirik, syirik khofiyy, syirik jaaliyy,  Islam, Cikgu ieta, Puteri Nur Cahaya, Aqidah, dosa besar, syirik, menduakan Allah, ciri-ciri syirik, dalil jauhi syirik, perjanjian dengan jin, hukum berjanji dengan jin, pertabalan jin,
Jelas ayat Al-Quran ni, amalan berkhodamkan jin iaitu meminta pertolongan daripada mereka adalah ditegah oleh Allah SWT. Jadi kenapa perlu diikut Amir Shahmi Md. Ali Doktor perawat gila isim taksubkan leluhur jin yang menyatakan dalam kursusnya "Tidak salah minta bantuan leluhur"? Bangang si gila isim ni.


Usah sekutukan Allah SWT. Kukuhkan dan hadamkan asas sifat 20. Pahatkan mantapkan aqidah iman kita itu. Semua jenis jin tidak boleh dijadikan khodam. Apatah lagi mohon bantuan daripada leluhur (jin). Itu sudah menduakan Allah. 

Allah melarang keras makhluk manusia yang lebih mulia dari makhluk lain  mensyirik (sekutu/mendua)kan Allah. Dalam entri Blog saya ini saya sudah jelaskan bab syirik. Rujuk di atas.

Sebab itu saya menentang amalan-amalan dari gang paranoid akhir zaman teori konspirasi pelampau. Sebab saya sendiri mengalaminya saya berani menulis semua ini. 


ILMU SIHIR DIJENAMAKAN BARU.

Aqidah, dosa besar, syirik, menduakan Allah, ciri-ciri syirik, dalil jauhi syirik, perjanjian dengan jin, hukum berjanji dengan jin, pertabalan jin, gerakan New Age
Bekas jurulatih Persatuan Silat Seni Gayung Malaysia menyatakan yang di dalam poster ini semuanya ilmu sihir yang ramai orang telah tertipu. Tidak salah kita ambil tahu kenapa amalan kebatinan dan kerohanian Gerakan New Age ini memesongkan aqidah ramai ummat Islam bangsa Melayu. Klik sini dapatkan sekarang bit.ly/37U8C7S



JUMPA TUAN GURU

  1. Alhamdulillah pada 8/9/2021 saya dijemput belajar dengan Tuan Guru saya dan berijazah. 
  2. Lesen Google (G) bisnes alam maya memang sudah lama ada. Saya berguru dengan Guru Instagram terdahulu. Tapi tidak sama dengan ijazah Tuan Guru Tauhid saya ini merangkumi aqidah dan segalanya. 
  3. Bila Tuan Guru saya berkongsi pelbagai kisah bermula Sifat dua puluh hinggalah kejadian jin dan manusia sebelum Adam, baruku faham, oh inilah dianya tanda Wujudnya Allah Zahir Pada Manusia. 
  4. Saya padam nama Panji Alam Nusantara gantikan terus kepada nama Wujudnya Allah Zahir Pada Manusia. 
  5. Terima kasih Tuan Guru saya itu kerana membersihkan semua sihir yang melekap pada jasad saya hasil perbuatan guru-guru beramal amalan sesat (sihir, syirik dan khurafat). Mereka hanyalah gang psikik scammer penunggang agama.
  6. Alhamdulillah, dengan izin Allah AQIDAH saya terselamat. Alhamdulillah saya bahagia dengan Suami dan anak-anak saya. Cukuplah saya sudah ada Tuan Guru Tauhid saya dengan izin Allah telah menyelamatkan saya dari sihir kumpulan ajaran sesat (sihir, syirik dan khurafat) gang gila isim akhir zaman teori konspirasi pelampau.


Kesimpulannya, dosa besar syirik menduakan allah berkaitan perkara melibatkan hal alam ghaib, usah dibicarakan jika kita bukan ahlinya. Biarlah yang pakar sahaja membicarakan ia. Kerana jika yang bukan pakar, hanya akan menimbulkan fitnah sahaja. Tambahan pula yang menulis itu kebanyakannya gila isim yang ada makhluk tidak nampak pada jasad zahirnya. Bertaubatlah pada yang mengumpat, menista, memaki-hamun, mencarut, menuduh, memfitnah dan mengadu-domba memporak-perandakan silatur-rahmi sesama manusia.


PENULIS 

© Puteri Nur Cahaya @ Cikgu iEta

  1. Suri Rumah, Multitasking, Freelancer, Lifestyle Blogger, Social Media Expert Coach.
  2. Lulusan Pondok 4 Thanawi, Institute of Information Technology Cosmopoint (KLMU) & UTM Space.
  3. Mantan Pegawai Perkhidmatan Pendidikan, Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI). Meletakkan jawatan akibat sakit kronik Slipped Disc. Sembuh tanpa suntikan steroid, voltaron dan tanpa pembedahan.
  4. Tolak dakyah ajaran sesat amalan ritual sihir, syirik dan khurafat, difitnah gang gila isim sengal ini sesat, bunian dan entah apa-apa lagi tidak masuk pada akal Mukmin Muslim. 🙄


Artikel berkaitan : 

ARTIKEL TERKINI

SELAMATKAN AQIDAH DARI GERAKAN MISSIONARY KRISTIAN

SELAMATKAN AQIDAH DARI GERAKAN MISSIONARY KRISTIAN .  Ini perkongsian asal saya di Blog,  Aqidah bukan perkara mainan . Disebabkan ada yang ...